Så går det för svenska spelstudion Paradox - flaggar för förvärv

Paradox Interactive
Så går det för svenska spelstudion Paradox - flaggar för förvärv

Johanna Ekström

Reporter

Aktiekursen rusade med över 5 procent vid börsöppningen. “Pengarna bränner inte i fickan”, säger bolagets grundare och vd Fredrik Wester.

På tisdagsmorgonen släppte svenska spelbolaget Paradox sina siffror för helåret samt för fjärde kvartalet 2016. Under året ökade omsättningen med 8 procent, från 604 miljoner kronor till 654 för 2016.

Det är en betydligt lägre tillväxttakt än föregående år. Då ska man ha i åtanke att 2015 var ett riktigt superår då bolaget tripplade omsättningen.

Samtidigt landade rörelseresultatet på 308 miljoner kronor, vilket är en ökning med 27 procent.

“Vi är kassaflödespositiva och har redan i dagsläget en bra kassa, vilket möjliggör stora investeringar, där vi också tittar på intressanta förvärv. Det är dock viktigt att poängtera att pengarna inte bränner i fickan. Det är rätt beslut som gäller både för dagens och morgondagens Paradox”, säger bolagets vd Fredrik Wester i en kommentar.

Bolaget har nu samlat på sig en kassa på närmare 250 miljoner kronor. Det öppnar möjligheten för betydligt större förvärv än White Wolf, som köptes upp 2016.

Under det fjärde kvartalet omsatte bolaget 198,4 miljoner kronor, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med året innan. Rörelseresultatet näst intill dubblades samtidigt, från 43,7 miljoner kronor till 85,9 miljoner kronor.

Under 2016 släppte bolaget bland annat spelet Tyranny samt inledde ett samarbete med kinesiska spelplattformen Tencent.

Hur det har gått med dessa två satsningar säger dock inte bolaget mycket om, utöver att Tyranny har fått ett "varmt mottagande av både kritiker och spelare".

Uppdatering: Marknaden imponerades initialt av rapporten och aktiekursen gick upp 5 procent så fort börsen öppnade.

I våras noterades bolaget och i samband med det fick Fredrik Wester loss en hel del pengar. Läs mer här om vad han planerar att göra med dem. 

Läs fler artiklar
LÄS MER