Sök

Disney bryter med Pewdiepie – efter antisemitiska skämt

Klippet som fått Disney att avsluta sitt samarbete med Pewdiepie. Foto: Skärmdump från Youtube

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Disney säger upp avtalet med den svenske Youtube-stjärnan.


Felix Kjellberg har under sitt alias Pewdiepie världens största Youtube-konto, med 53 miljoner följare. Men nu har svensken hamnat i blåsväder efter att Wall Street Journal granskat (bakom betalvägg) innehållet och hittat nio klipp med antisemitisk innehåll.

Bland annat har Pewdiepie visat ett klipp där han ska ha betalat två män i Sri Lanka för att hålla upp en skylt med budskapet “Död åt alla judar”.

På klippet, som nu tagits bort från Pewdiepies kanal, ser man hur männen håller upp skylten och skrattar samtidigt som Pewdiepie visar en chockad min.

Efter tidningens granskning har nu Disney, via bolaget Makers studio som Pewdiepie är knuten till som influencer, sagt upp sitt avtal med honom.

"Felix har byggt sin följarskara genom att vara provocerande och respektlös, men han gick helt klart för långt i det här fallet och videorna är opassande", säger en talesperson för Maker studios enligt WSJ.

Pewdiepie själv kommenterar saken i ett blogginlägg med att han bara "ville visa hur absurt det är att personer kan göra vad som helst mot betalning på internet". Han skriver vidare att han inte på något sätt förespråkar hat.  

“Jag gör videor för min publik. Jag ser på innehållet som underhållning och inte en plats för politiska kommentarer. Jag vet att min publik förstår det, och att det är därför de söker sig till min kanal. Även om det inte var mitt uppsåt, så förstår jag att de här skämten var stötande”.

Exakt hur detta kommer att påverka Pewdiepies egen satsning på att skapa ett supernätverk för youtubers, tillsammans med just Disney och Maker Studio, återstår att se.

Nyfiken på hur många miljoner man tjänar som världens största youtuber? Så här mycket drog Pewdiepie in under 2015. 

Läs mer