Här är 12 startups från Uppsala som du ska hålla koll på framöver

Breakit - Här är 12 startups från Uppsala som du ska hålla koll på framöver

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Vilken startup blir Uppsalas nästa Klarna, Skype eller Daniel Wellington?

Antalet investeringar i techbolag från Uppsala dubblades under 2016, visar en ny rapport.

Nedan hittar du 12 bolag som hoppas kunna bli Uppsalas nästa stjärnskott.  

Tom Hope
Förra året redovisade den mycket snabbväxande mode-startupen, som säljer handgjorda armband, en vinst på hela 30 miljoner kronor (!).

Royal Streaming
Klarna-grundarnas okända musikbolag. Digital musikleverantör till butiker och varuhus runt om i Norden. På kundlistan återfinns stora kedjor som 7 Eleven, Clas Ohlson och Wayne’s Coffee – bara för att nämna några.

Freespee
Uppsalabolaget Freespee vill förenkla företags kundkommunkation på nätet i form av olika former av direktkommunkation, såsom chat, e-mejl och samtal. Tog nyligen in 90 miljoner kronor i riskkapital. 

Hansoft
Digitalt planeringsverktyg som ska utmana den amerikanska jätten Trello. Fått in stora summor riskkapital från bland annat Creandum. 

Kitchen time
För tre år sedan startade de två Uppsala-kompisarna det som idag är Kitchentime. Målsättningen är att bygga “världens bästa plats” för köksprodukter och så här långt tycks kunderna vara med på noterna. Omsättningen har gått från knappa 5 miljoner kronor startåret till att spränga 100-miljonersvallen.

Airwatergreen
Airwatergreen har utvecklat en teknik för att avfukta lokaler på ett energisparande vis. 

123on
Entreprenören Mikael Jansson och AIK:s tidigare styrelseordförande Per Hägerö vill ge fans insyn i favoritlagens vardag.

Moggie
Genom ett smart-halsband och en app ska Nataliya Stoyanovych, bakom det svenska bolaget Moggie, hjälpa dig att få bättre koll på din katts hälsa.

46Elks
Med hjälp av Uppsalabolaget 46elks tjänst kan företag skicka sms till timanställda i exempelvis restaurangbranschen med en förfrågan av typen "Kan du jobba mellan 17 och 23 i kväll?", där den anställde kan svara "Ja" eller "Nej" på meddelandet. 

Ngenic
Tanken med termostaten Ngenic Tune är att villaägare ska kunna få ett jämnare inomhusklimat, vilket i sin tur resulterar i en billigare elräkning.

Unibap
Uppsala-startupen Unibaps affärsidé är att ge artificiell intelligens mänskligt seende.  

Wehype
Kopplar ihop profiler inom e-sport med annonsörer.

Läs fler artiklar
LÄS MER