Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dörren öppen för att storbolag får styra vilka sajter du surfar på

Artikel bild
Emanuel Karlsten är krönikör på Breakit.

Nu är det slut och det går inte att överklaga. Vi har nu fått ett internet där företag via domstol kan förelägga en operatör att blockera sidor på internet - annars blir det böter, skriver Breakits krönikör Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

kontakt@emanuelkarlsten.se

Krönikör

Den här artikeln publicerades ursprungligen i februari 2017. Vi har lyft upp den igen i samband med en liknande dom mot Telia.

Förstår de vad det här öppnar för? Inser de vad de har skapat?

Jag vet ingen som trodde att detta var en faktisk möjlighet. Jag tror inte ens att rättighetsinnehavarna (där bland andra SVT och TV4 ingår) själva trodde det. Detta var ju bara ytterligare en dörr som skulle bankas på i jakten på en större lagändring. Men plötsligt lossnade gångjärnen och dörren till internet slogs in. Nu står den vidöppen. Inte bara för film- och tv-bolag, utan för alla som vill stänga ner en sajt på nätet.

Domen innebär att internetoperatörer nu ska hållas ansvariga för vad deras kunder gör på internet. Sökmotorn Pirate Bay ska svartlistas och inte gå att nå, via ett antal listade webbadresser. Rent tekniskt är domen tandlös. Att blockera några adresser är som att hålla upp ett skynke framför datorn och säga att man inte får titta. Det räcker att Pirate Bay byter webbadress så är saken löst.

Vad som i stället är unikt är ansvaret och prejudikatet som domen har skapat. Nu räcker det att ett företag eller en organisation går till domstolen och räcker över ett antal webbadresser som bryter mot lagen om immaterialrätt (som domen begränsar sig till) och kräver att operatörer ska blockera dessa. Rimligtvis kommer operatörerna inte ha råd eller orka överklaga varje fråga.

Med dörren öppen för att operatören har ansvaret är det rimligtvis bara en tidsfråga innan andra brott också kommer att betraktas som operatörens ansvar.

På ytan kan det tyckas bra att brottsliga sidor på nätet inte ska gå att nå. Självmordshjälpen, visst. Pedofilsajter? Absolut. Och det är väl toppen om vi blockerar den livesända våldtäkten i en Facebook-grupp eller tråden som berättar hur man köper knark på nätet. Kanske till och med att man blockera bloggaren som förtalar och smutskastar sin ex-partner.

Men internet är ingen anslagstavla, det är infrastrukturen för våra samtal. Och bara för att det går att blockera vad folk gör eller pratar om, ska det blockeras? Tydligen, enligt den dom som nu kommit och alltså inte går att överklaga.

Aldrig någonsin tidigare har Sverige varit i närheten av ett sådant här beslut i något avseende. Posten har aldrig klandrats för att de använts för att sprida knark eller kassettband med blandad musik. Aldrig har Trafikverket tvingats ta ansvar för att deras vägar används av bankrånare. Vi har ansett att det ansvaret ligger hos polisen eller andra myndigheter.

Fram tills nu. Eftersom film- och tv-branschen har svårt med sin affärsmodell har en ny praxis instiftats, där det räcker att en sajt tillgängliggör upphovsrättsskyddat material för att en operatör ska tvingas blockera det.

Det är ett prejudikat som har förändrat internet i grunden.

LÄS MER: Telias nya gräddfil dödar drömmen om ett fritt internet

LÄS MER: Nej, Skam är inte Sveriges största serie genom tiderna – än​

Läs mer