Audi drar i bromsen – skrotar sin svenska bildelningstjänst Audi Unite

Audi Audi Unite
Audi drar i bromsen – skrotar sin svenska bildelningstjänst Audi Unite

Audi Unite lanserades 2014. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Ännu en bildelningstjänst går i graven.

Stockholm blev testmarknad när Audi sjösatte sitt ”premiumalternativ” till bilpooler.

2014 släpptes tjänsten ”Audi Unite” som lät upp till fem personer dela på en bil via en app.

”Med Audi unite lanserar vi en ny generation mobilitetstjänster som är skräddarsydda för en ny generation kunder i städerna. Vi erbjuder dem den absolut mest flexibla tillgången till en bil med verklig premiumkänsla”, sade Luca de Meo, försäljning- och marknadsdirektör Audi AG.

Nu skrotas tjänsten, kan Breakit berätta. 

Kunderna har nyligen fått beskedet att Audi Unite ska upphöra. Uppgifterna bekräftas av Irene Bernald, informationschef för Audi i Sverige. 

”Det stämmer att vi valt att inte fortsätta med just Audi unite som bildelningskoncept.  Sverige var en utvald pilotmarknad från Audi AG för att testa konceptet. Kunskapen från detta tas nu med när Audi utvecklar nya mobilitetskoncept som testas på olika marknader”, skriver hon i ett mejl till Breakit.  

Audi har investerat tungt i marknadsföring för tjänsten. Under Almedalsveckan 2015 gjordes ett samarbete med Uber och kända profiler har använts som ambassadörer.

Tjänsten var upplagd så att du som kund fick välja en sprillans ny Audi och därefter leta upp till fyra vänner som du sedan delade bilen med. Audi hade även en matchningstjänst som kunde hjälpa till med detta. 

Via en speciell app kunde sedan du och dina vänner boka bilen, se var den stod parkerad och köra den när behov fanns. 

Enkelt uttryckt var Audi Unite en privat bilpool i miniformat. Betalningen skedde via en månatlig avgift. 

Trots den stora hajpen kring bildelningstjänster tycks det vara svårt att få lönsamhet på området. Så sent som i höstas kastade en annan aktör in handuken just i Stockholm

Läs fler artiklar
LÄS MER