Snart kan du kolla på Netflix och Viaplay på semestern – tack vare EU

Netflix HBO Nordic
Snart kan du kolla på Netflix och Viaplay på semestern – tack vare EU

Att slappa utomlands med Netflix blir snart lättare. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Ett av våra största i-landsproblem är nära en lösning. EU-kommissionen slår fast att du har rätt att titta på Netflix även på stranden i Grekland.

Geoblockering och EU. Två tråkiga ord i samma mening.

Men läs vidare, för här kommer en riktigt god nyhet för dig som både älskar att resa och att kolla på tv-serier eller sport.

Ett problem med de populära streamingtjänsterna har varit att de bara fungerar när användaren är i sitt hemland. På semestern, eller affärsresan, slår den så kallade geoblockeringen till. Viaplay, C More HBO Nordic och Netflix har alla en sådan spärr.

EU – som ofta får skit för att vara en byråkratisk organisation och exempelvis (felaktigt) har anklagats för att vilja förbjuda glögg, böjda gurkor och julmust, ska nu begrava detta oskick för gott. 

IDG rapporterar i dag att EU-kommissionen, ministerrådet och parlamentet har enats.

Som ett led att skapa en enhetlig digital marknad ska europeiska konsumenter kunna använda sina konton på tjänster som Netflix eller Viaplay även utanför hemlandets gränser.

”Målet är att säkerställa att européer som köper eller prenumererar på innehållstjänster online ska kunna ha tillgång till dem när de reser i andra EU-länder”, skriver EU-kommissionen om initiativet

Ett formellt beslut återstår dock.

Du som har en resa inplanerad inom kort kan med fördel använda dig av en VPN-tjänst för att kringgå geoblockeringen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER