Han är den okände vinnaren på svenska techsuccén Yubico: "Kan bli nytt Fingerprint"

Yubico
Han är den okände vinnaren på svenska techsuccén Yubico: "Kan bli nytt Fingerprint"

Johan Hernmarck.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svenska techveteran Johan Hernmarck har varit med på hela resan - nu är hans andel värd hundratals miljoner.

Sagan om succébolaget Yubico började egentligen med ett misslyckande. Entreprenörsparet Stina och Jakob Ehrensvärd hade tagit fram en lösning som gjorde det möjligt bädda in ett datachip i vanliga läkemedelsförpackningar för att på så sätt samla information till gagn för både patienter och forskare. Men det här var några år innan den smarta mobiltelefonen slagit igenom och läkemedelsindustrin saknade helt enkelt infrastruktur för att kunna utnyttja paret Ehrensvärds förvisso geniala uppfinning. 

Deras bolag, som då hette Cypak, lyfte aldrig ekonomiskt men ur spillrorna från detta bolag byggdes det som idag är ett av Sveriges snabbast växande techbolag. Inom ramen för Cypak började paret Ehrensvärd laborera med olika sätt att skydda individen på nätet och resultatet blev den lösenordsnyckel som nu tar den globala techmarknaden med storm. 

Försäljningen har gått från några tiotals miljoner till närmare en halv miljard kronor som är prognosen för i år. Värdet på hela bolaget är minst ett par miljarder kronor baserat på värderingar av liknande bolag, uppger erfarna techinvesterare till Breakit.

Det går till och med att argumentera för att Yubico är på väg att bli Sveriges nästa unicorn, det vill säga att bolaget är värt över en miljard dollar.

Med på hela resan, från de tuffa åren med Cypak till framgångarna för Yubico, har den svenska techinvesteraren Johan Hernmarck varit. Stina och Jakob Ehrensvärd är fortfarande störst ägare med cirka 30 procent av aktierna följt av styrelseordförande Ram Shrirams 10 procent men sedan kommer Johan Hernmarck som äger 8 procent av Yubico. 

”Stina och Jakob är två gudabenådade entreprenörer. Jag har investerat i techsektorn i 30 år och jag tror den här investeringen kommer att bli min bästa”, säger Johan Hernmarck.

Via sitt investmentbolag Provider drev han under många år flera större fonder och var via dem tidig investerare i bland annat Information Highway, Doubleclick, Tradera och Payson som alla blev mycket lönsamma investeringar. För tio år sedan stängde han ner fonderna och började enbart förvalta sina egna pengar och är idag en av Stockholms största privatinvesterare inom techsektorn.

”Jag har dels en onoterad techportfölj och sedan handlar jag en hel del med IT-aktier på börsen”, säger Johan Hernmarck.

Innehavet i Yubico har han bara bokfört till knappa två miljoner kronor i balansräkningen och här sitter han uppenbarligen på ett betydande övervärde. De 8 procenten i Yubico är sannolikt värda åtskilliga hundratals miljoner kronor. Själv säger Johan Hernmarck:

”Jag tror ingen av oss ägare skulle sälja vare sig om vi erbjöds en miljard kronor för bolaget. Yubico kan bli ett nytt Fingerprint om man lyckas fullt ut med sin vision och det är jag övertygad om att de kommer att göra”.

Här kan du höra mer om Stina Ehrensvärds historia. Bland annat hur en journalist oväntat bidrog till produktens stora genomslag. 

Läs fler artiklar
LÄS MER