Så ska Malmö få nästa spelsuccé – Minc startar spelinkubator

Breakit - Så ska Malmö få nästa spelsuccé – Minc startar spelinkubator

Peter Lübeck blir ansvarig för Minc Game. Här syns han bredvid några av spelen som utvecklats i Malmö.

Erik Wisterberg

Reporter

Minc Game ska hjälpa spelproffs att våga ta steget och starta eget.

Malmö har redan i dag en ytterst levande spelscen sett till stadens storlek. Ubisoft-ägda Massive Entertainment är en av de riktigt stora arbetsgivarna i staden. I dagsläget har bolaget omkring 400 anställda, med ambitionen att bli hela 600 inom några år. 

Staden har även mindre, men framgångsrika, spelstudios som Illusion Labs, Mediocre och Tarsier.

På den sistnämnda Karlshamnsgrundade spelutvecklaren jobbade Peter Lübeck. Han var ansvarig för att starta upp bolagets Malmökontor, som snabbt svällde. 

Nu startar Malmö stads inkubator Minc, med Peter Lübeck som programansvarig, en renodlad spelinkubator. 

”Ett år efter att vi startade Tarsiers Malmö-kontor var vi 50 personer, och ett av de snabbast växande teknikbolagen i Europa. Det är den resan jag nu vill hjälpa andra att göra”, säger Peter Lübeck till Breakit. 

”Minc Game”, som inkubatorn kallas, blir ett komplement till Mincs ordinarie inkubatorsprogram. 

Målet är ambitiöst. 

”Det finns en enorm potential här. Vårt mål är att Malmö och södra Sverige ska bli Europas ledande spelregion”, säger Peter Lübeck.

Det finns redan ett flertal spelinkubatorer i landet. Den senaste i raden är Stings, som nu ska rullas ut i full skala. I Blekinge finns sedan många år Gameport, Sveriges äldsta renodlade inkubator för blivande spelutvecklare. 

Peter Lübeck är dock övertygad om att det finns plats för en till.

Minc, grundat 2003, är en väletablerad institution i Malmös startupscen vilket talar för att de fem till åtta platser som Minc Game ska erbjuda kommer att fyllas upp snabbt. 

”De senaste åren har det skett en rejäl utveckling i spelbranschen i Malmö. Vi har en mängd bolag inom i stort sett varje plattform och genre som tillsammans når ut till hundratals miljoner människor”, säger Peter Lübeck och fortsätter:

”Det finns många i som jobbar i branschen på etablerade bolag men som drömmer om att starta eget, men som tycker att steget är för stort. Det är dem vi vill nå”. 

Minc Game öppnar nu för ansökningar. Deadline är den 10 mars. 

Fakta: Detta är Minc Game

• Satsningen drar igång i vår och det finns plats för fem till åtta bolag i inkubatorn

• Som deltagare i programmet får man tillgång till en skräddarsydd utvecklingsplan, en dedikerad affärsutvecklare samt övriga rådgivare och matchmakers inom områden såsom kapitalanskaffning, marknadsföring och teambuilding. 

 • Minc Game blir ett komplement till Mincs nuvarande inkubator, som i år firar 15 år.

Läs fler artiklar
LÄS MER