Svenska Inriver tar in 83 miljoner för att skapa ordning och reda

Inriver Verdane
Svenska Inriver tar in 83 miljoner för att skapa ordning och reda

FOTO: Flickr/Moyan Brenn

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Inriver har byggt en digital plattform som hjälper andra företag att hålla koll på allt de säljer. Nu tar techbolaget in 83 Mkr i riskkapital från bland andra Verdane och Industrifonden.

Tanken bakom Inriver är att det ofta är svårt för till exempel en global klädhandlare att få en vettig överblick på produkttexter och säljmaterial på alla möjliga språk.

Bolagets vd Niclas Mollin använder sporthandlaren Stadium som exempel.

“När de skriver på ett avtal med en leverantör, till exempel Adidas, så får de först en produktbeskrivning av Adidas. Men de vill de inte använda rakt av utan Stadium vill skriva egna texter, ta egna bilder och sedan översätta alltihop till alla språk som deras kunder pratar. Om det ska hanteras i mejltrådar och olika Word-dokument blir det fort rörigt och tidskrävande”, säger han.

På Inrivers plattform finns produktbeskrivningar, säljmaterial och annan information som rör kundens sortiment samlad. En allt i ett-lösning, med andra ord.

“Nuförtiden måste allt gå att ta del av på så många olika sätt. Det är print, dator, mobil, rörlig bild och stillbild och text och så vidare. Vi kallar det för innehållsspagetti. Många har väldigt svårt att hantera det”, säger Niclas Mollin.

Under 2014 omsatte Inriver 53 Mkr vilket innebar en tillväxt med cirka 50 procent jämfört med året innan. Vinsten landade 2014 på 1 Mkr.

Nu får Inriver nya finansiella muskler när det tar in det svenska riskkapitalbolaget Verdane som ny delägare. Verdane står för lejonparten av investeringen som är på totalt 83 Mkr. Även de tidigare delägarna Industrifonden och Zobito deltar.

Niclas Mollin säger att svensk mjukvara har gott anseende internationellt, vilket är en stor fördel på den expansionsresa som Inriver gett sig ut på.

“Det goda anseendet har ju byggts av Skype och Qlictech och många andra. Jag hoppas att man om några år kommer att prata om Inriver på det sättet också, som ett exempel på en svensk mjukvaruframgång som blivit nummer ett i världen inom sitt område”, säger han.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER