Sara Arildsson tar över som operativ chef efter Izettle-grundaren

Sara Arildsson tar över som operativ chef efter Izettle-grundaren

Jacob De Geer värvar Sara Arildsson. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Hon slutade på Fortnox efter att inte ha dragit jämnt med resten av ledningen. Nu ska Sara Arildsson lyfta Izettle.

Sara Arildsson har ett långt förflutet inom mjukvarujätten IBM bakom sig. Hennes senaste uppdrag var dock som vd för Fortnox, ett noterat bolag som erbjuder digitala tjänster inom bland annat redovisning för småföretag.

Sara Arildsson lämnade det jobbet efter meningsskiljaktigheter med styrelsen för ett år sedan. Sedan dess har Fortnox inlett ett samarbete med Izettle, som ska göra bokföringen enklare för betalbolagets kunder. 

Nu värvas Fortnox ex-vd Sara Arildsson till just Izettle, kan Breakit berätta. 

”Izettle har växt till att bli ett ganska stort bolag med 450 anställda i tolv länder. Vi håller också på att bredda utbudet för att skapa ett ekosystem av tjänster för våra kunder. Mitt uppdrag är att fortsätta den resan”, säger Sara Arildsson till Breakit. 

Hon får rollen som operativ chef (COO), en roll som medgrundaren Magnus Nilsson tidigare har haft. Magnus Nilsson har, som Breakit rapporterat, nyligen gått in i Izettles styrelse istället för vd:n Jacob De Geer. 

”Nu är det jag som kommer att vara ansvarig för den dagliga driften, medan Magnus kan lägga mer tid på styrelsearbetet”, säger Sara Arildsson. 

På senare tid har flera höga chefer slutat på Izettle, som uppvisar stark tillväxt men har långt kvar till lönsamhet. Nu tycks Izettle rekrytera på löpande band. 

Maria Hedengren tillträdde nyligen som ny finanschef för Izettle.

Ny på Izettle är även Malena Heed, som sedan ett par veckor tillbaka är pr-chef på bolaget. Hon har ett förflutet som pr-konsult på Prime. 

Izettle, grundat 2010, startades som en leverantör av betalterminaler skräddarsydda för att förvandla en smartphone eller padda till ett kassasystem. Målgruppen är småföretag, som butiker och caféer.

De senaste åren har bolaget breddat utbudet rejält. Bland annat har man lanserat Izettle Advance, en finansieringstjänst som låter kunderna få ett förskott på kommande omsättning. 

”Vi bygger upp nya produkter och vill vara en one-stop-shop för småföretagare. Att stödja den utvecklingen blir en del av mitt uppdrag”, säger Sara Arildsson. 

Vad lockar dig personligen med Izettle?

”Izettle har gjort en fantastiskt spännande resa, som jag inte har kunnat undgå, och det blir väldigt kul att bli en del av det. Jag tycker om att vara på ställen där man kan vara med om att göra ett avtryck”. 

Izettle fyllde nyligen på kassan rejält, med en nyemission och ett lån. Totalt har bolaget sedan starten tagit in omkring 2 miljarder kronor i finansiering. 

Mycket talar för att en del av investerarna vill ha utdelning på sina satsade pengar. En börsnotering är ett tänkbart framtidsscenario, även om inga beslut är fattade i frågan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER