Deras app Ta körkort toppar Appstore – säljer för miljoner

Deras app Ta körkort toppar Appstore – säljer för miljoner

Grundarna av Teoriappar Patrik Jansson, Erik Hedegren och David Carlsson. Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Reporter

Appen “Ta körkort” är just nu den mest nedladdade appen av alla betalappar i Sverige. Förra året sålde bolaget appar för 5,5 miljoner kronor.

Redan under första kvartalet 2016 räknade Patrik Janssons bolag, Teoriappar, med att omsätta 1 miljoner kronor. Sedan dess har det bara fortsatt uppåt.

Nu, bara en dryg månad efter att 2016 tagit slut toppar hans app listan över betalappar i svenska Appstore. Appen “Ta körkort” är – som man hör på namnet – en app som låter dig träna på teoridelen för att ta körkort.

“Det är helt fantastiskt. Det var det här som var målet när vi drog igång 2014. Nu har vi nått milstolpen vi satte upp för tre år sedan”, säger Patrik Jansson.

När Breakit pratade med honom i mars förra året berättade han att bolaget räknade med att omsätta ungefär 15 miljoner kronor under hela året. När året är slut verkar det dock som att målet var lite väl ambitiöst.

“Vi har inget bokslut för helåret än men vi har sålt appar för ungefär 5,5 miljoner kronor. Sedan kommer moms och avgifter till Apple och Google på det. Men vi har i princip inga andra kostnader förutom marknadsföring och löner till oss tre grundare”, säger Patrik Jansson.

Samtidigt som appen rullar på i Sverige närmar sig bolaget lansering på nya marknaden.

“Vi har en beta klar i Polen nu och räknar med att lansera fullversionen om 2-3 veckor. Sedan siktar vi på att lansera i Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Norge under slutet av 2017”, säger Patrik Jansson.

Trots den snabba expansionen har det tagit längre tid än väntat att komma igång på nya marknader.

“Vi har gjort i princip varenda fel de senaste sex månaderna med den polska appen. Det är tusen småsaker som måste passa ihop. Det tar alltid längre tid än man tror att skapa allt innehåll och sätta ihop pusslet”, säger Patrik Jansson, som ändå är hoppfull för framtidens utveckling.

“Vi har lärt oss mycket så de nästa apparna kanske tar 4 månader att göra istället för sex.”

Läs fler artiklar
LÄS MER