Sök

Fyrhjulingarna rullar in på börsen – stjärnentreprenörens satsning noteras

Zoomability

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Techentreprenören Sam Nurmis fyrhjulingsbolag Zoomability ska börsnoteras. Nu berättar Zoomabilitys styrelseordförande Gerard De Geer om framtidsplanerna.

I förra veckan meddelade New Equity Venture International att bolagets innehav Zoomability, som specialiserar sig på terränggående fordon för alla typer av rörelsehindrade personer, har inlett en noteringsprocess som avses slutföras under första halvåret 2017. 

Storägare i Zoomability är sedan tidigare techentreprenören Sam Nurmi, som tidigare byggt och sålt analysverktyget Pingdom för en halv miljard kronor. Idag driver han bokföringsstartupen Dooer och har även investerat i exempelvis Automile.

Zoomabilitys styrelseordförande Gerard De Geer berättar nu för Finwire att alla detaljer inte är klara än, men att en notering med tanke på bolagets storlek förmodligen kommer att ske på någon av de mindre listorna i Sverige. 

Bolaget har varit underfinansierat och genom en notering ser ordföranden möjligheter till finansiering för att jobba vidare internationellt. Man har redan lyckats bra i USA, där fordonet främst säljs till krigsveteraner. 

Produkten kan även användas av exempelvis gamla personer som vill röra sig i terrängen, "så det är en mycket stor marknad om man börjar gräva i det”, säger ordföranden. 

Då branschen är bidragsfinansierad skulle detta dock kräva någon form av medicinsk certifiering, vilket enligt De Geer skulle öppna marknader "som är både närmare och större". 

Bolaget har dock redan en så stor marknad i de länder där man är etablerad så att man ej är beroende av en medicinsk certifiering, tillägger han. 

Zoomability har ännu ej inlett någon certifieringsprocess men De Geer uppger att det är en av de saker som bolaget kan påbörja med en mer stabil finansiering. 

Hur mycket kapital bolaget siktar på att ta in i samband med finansieringen beror på tidpunkten. Om det sker runt kvartalsskiftet så kan det enligt ordföranden handla om 5-7 miljoner kronor, vilket dock bara är en uppskattning än så länge. 

Zoomability omsätter ett normalt år någonstans kring 10-12 miljoner kronor. 

"När veterangenomslaget kom i USA hamnade vi där. Men det rör sig snabbt upp och ner så vi hoppas att det kan bli mycket mer än så", säger ordföranden.

Bolaget är inte lönsamt ännu, utan ”snubblar på break even om vi sköter oss rätt”. För att få upp lönsamheten siktar man därför på att upp volymerna, vilket skulle ge ett förmånligare prisläge hos leverantörer. Även det är resurskrävande och därmed ytterligare en anledning till noteringen, konkluderar Gerard De Geer. 

Zoomability har som en del av noteringsprocessen genomfört en riktad emission där man tagit in 2,5 miljoner kronor. Värderingen post-money är 14 miljoner kronor. New Equity Venture har i och med emissionen fått se sitt ägande minska från 21,2 procent till 17,5 procent. 

Läs mer