Motarbetad och ifrågasatt – nu engagerar hans projekt “Aldrig ensam” miljoner

Breakit - Motarbetad och ifrågasatt – nu engagerar hans projekt “Aldrig ensam” miljoner

När samhällsentreprenören Charlie Eriksson, 25, var yngre försökte han ta livet av sig. Nu vill han få fler att prata om psykisk ohälsa – och engagerar miljoner i sociala medier.

Det senaste året har socialt entreprenörskap fått stor uppmärksamhet i startupvärlden. Att driva företag och samtidigt lösa ett samhällsproblem engagerar både techbolag och enskilda entreprenörer.

En av dem är Charlie Eriksson. För tre år sedan startade han projektet Aldrig ensam, som numera drivs som ett aktiebolag. Målet är att sudda bort tabun kring psykiska ohälsa bland 18-25-åringar. Med en Facebooksida, sajt, webbshop och föreläsningar vill han få fler att prata om hur de mår och söka hjälp i tid.

Initiativet bottnar i hans egna erfarenheter från ångestattacker under studietiden, som ledde till flera självmordsförsök. En frustration över krånglig information på läkarfackspråk fick Charlie Eriksson att själv börja skriva om sina tankar och känslor.

Når en miljon läsare

I dag når varje Facebook-inlägg från Aldrig ensam i snitt en miljon läsare och vissa har snuddat vid tremiljonersgränsen. Initiativet stöttas också av en rad kända profiler, som underhållningsduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, författaren och podcastprofilen Sigge Eklund, Youtubestjärnan Therese Lindgren och Rachel "Yoga girl" Brathén.

Men vägen dit har inte varit spikrak.

"I början blev jag ifrågasatt av traditionella organisationer och motarbetad från olika håll. Aldrig ensam jobbar på vårt eget sätt, via sociala medier, med mycket humor och ett språk som aldrig är byråkratiskt. 

Det ska vara lätt att ta till sig information och fler ska våga prata om hur de mår", säger Charlie Eriksson som i starten fick inspiration från den ideella organisationen Ung cancers arbete.

"Jag tittade lite på deras upplägg, hur de jobbar. Men framförallt har jag lyssnat på folk och funderat på vad jag själv saknade när jag mådde dåligt."

Webbshop som finansiering

Charlie Eriksson föreläser numera om psykisk ohälsa runtom i landet, driver en webbshop som säljer Aldrig ensam-armband och har fått in en rad sponsorer, samtidigt som flera Aldrig ensam-diskussionsforum vuxit fram för unga.

"Jag öppnade webbshoppen, där till exempel Aldrig ensam-armband säljs, för att finansiera verksamheten och det har fungerat fint. Jag har aldrig lagt tid på att söka anslag, även om jag vet att det finns en del bidrag och stipendier för sociala entreprenörer".

Utnämnd till Årets sociala entreprenör 

Målet i sikte för Göteborgsbaserade Charlie Eriksson är att nå ut till ännu fler. I vår turnerar han landet runt med en föreläsning, eller kanske snarare en föreställning.

"Jag ska göra en show ihop med en känd svensk, det är ungefär det jag kan berätta just nu".

I höstas vann han pris som Årets sociala entreprenör 2016 (som Universum Talent Awards ordnar i samarbete med SEB), i konkurrens med projekt som Bo tillsammans och Idrott utan gränser.

"Det är roligt, en fin bekräftelse", säger han om priset.

"Driver mig framåt"Det stora kvittot på att Charlie Eriksson uppnår det han vill kommer samtidigt via feedback i vardagen:

"Alla som hör av sig och berättar att de kämpar mot sina sjukdomar och att de fått hjälp via Aldrig ensam – det driver mig framåt".

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER