Mentimeter surfar på schlagervåg – fixat röstningsapp för mellon

Mentimeter Eurovision
Mentimeter surfar på schlagervåg – fixat röstningsapp för mellon

Foto: Jessica Gow / TT. Porträttbilden är privat

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Ikväll ska Måns Zelmerlöv försöka kvalificera sig till finalen i Eurovision. Medan Europa drabbas av schlagerfeber går Mentimeter ut med en röstningsapp för alla mellofester som vill skippa post-it-lapparna.

Donna Hanafi är marknads- och tillväxtchef på Mentimeter. Hon säger att appen kom till på ett hack.

“Vår vd är väldigt förtjust i Eurovision. Han har en fest varje år där de röstar på de olika bidragen och vårt techteam ville hjälpa honom med det. Det var inte tänkt som någon produkt, men vi tyckte att det blev så bra att vi valde att gå ut med den till bloggare”, berättar Donna Hanafi.

Det visade sig vara ett lyckat beslut. Hon vill inte säga exakt hur många nya användare de fått genom appen, men säger att flera hundra använde den under semifinalen i tisdags. Även om det inte påverkar det officella resultatet vill folk göra sin röst hörd.

“Vi i Sverige fick ju inte rösta i den så folk röstade genom oss istället”, säger Donna Hanafi.

Det är inte första gången som ett hack har kunant implementeras som en lyckad tjänst hos mentimeter.

“Vi brukar ha något vi kallar för måndagshack där den som vill får stanna kvar efter jobbet och hacka precis vad som helst så bjuder vi på mat”, säger Donna Hanafi.

Mentimeter har funnits sedan 2012. Det senaste året har företaget växt 15 procent aggregerat per månad och har idag tusentals affärskunder i 35 länder. Affärsidén vilar på en molntjänst som gör det möjligt för företag och föreläsare att interagera med sin publik i realtid genom deras telefoner. Mentimeters kunder använder också tjänsten för att över tid utvärdera kultur eller ett teams effektivitet  Det är den underliggande tekniken som används i nya appen.

Donna Hanafi säger att Mentimeter hoppas att fler ska upptäcka tjänsten under kvällens semifinal och att de kommer att gå ut med en bredare lansering inför finalen på lördag.

“Det är bara att klicka. Alla populationer och sådant är redan uträknade och inlagda”, berättar hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER