Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify kan skjuta fram börsnoteringen till nästa år

Artikel bild
Daniel Ek är vd på Spotify. Foto: Ann Jonasson.

Spotify har arbetat mot en börsdebut under 2017. Men nu överväger bolaget att skjuta upp noteringen - i väntan på bättre avtal med skivbolagen.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

När Spotify lånade 8 miljarder förra året fanns det ett tydligt villkor från investerarna: Musikbolaget ska till börsen, så snart som möjligt.

Långivarna får högre ränta ju längre Spotify väntar med sin börsdebut - ett villkor som ger incitament för en snar notering.

Trots det verkar planerna nu ha ändrats. Det skriver techsajten Techcrunch och hänvisar till källor.

Enligt Techcrunch överväger Spotify nu i stället att vänta med noteringen till 2018. Det skulle, enligt källorna, ge Spotify mer tid att förhandla om sina avtal med skivbolagen så att musiktjänsten kan nå lönsamhet.

Planen är i så fall att försöka få till en fast ersättningsmodell i stället för dagens modell som baseras på hur många gånger en låt har spelats på Spotify. Detta eftersom den nuvarande modellen helt enkelt gör det väldigt svårt för Spotify att nå en stabil lönsamhet.

Att få långsiktiga, ekonomiskt hållbara avtal på plats är en nödvändighet för Spotify - inte minst när bolaget ska till börsen.

Om noteringen ska kunna skjutas fram krävs dock att Spotify förhandlar om sina lånevillkor, som i sin nuvarande form alltså blir dyrare ju längre börsdebuten dröjer.

Enligt källor till Techcrunch finns den möjligheten för Spotify, så länge bolaget lyckas övertyga långivarna om att en fördröjd notering kommer att leda till en högre värdering av bolaget på sikt. Vid företagets kapitalanskaffning 2015 värderades Spotify till 8,53 miljarder dollar, motsvarande 75 miljarder kronor i dagens växelkurs.

De största långivarna, hedgefonden Dragoneer och riskkapitalbolaget TPG, har också ett intresse av en bra värdering, eftersom de vid noteringen har rätt att konvertera sina lån till aktier med 20 procents rabatt.

Så varför tror Spotify att det blir enklare att förhandla med skivbolagen längre fram? Jo, vid sidan av det faktum att viktiga förhandlingsrundor tar tid i sig - så kan styrkeförhållandena komma att förändras fram tills nästa år.

Spotify växer snabbt, samtidigt som skivbolagens intäkter från fysiska cd-skivor sjunker. Det innebär att Spotify, som är störst i världen på strömmad musik, står för en allt större andel av skivbolagens totala intäkter.

Så länge den förlusttyngda musiktjänsten har möjlighet att finansiera fortsatt expansion har Spotify därför på sätt och vis ett intresse av att fördröja noteringen, för att få en bättre förhandlingsposition.

Spotify har avböjt att kommentera Techcrunchs uppgifter.

LÄS MER: Lånevillkoren när Spotify tvingar fram notering

LÄS MER: Spotify lånar 8 miljarder

LÄS MER: Analytikern: Facebook borde köpa upp Spotify

Läs mer