Stefan Lundell: “Nu hotar svältdöden Stockholms alla mat-appar”

Wolt Foodora Uber
Stefan Lundell: “Nu hotar svältdöden Stockholms alla mat-appar”

Foto: Breakit / Weedezign

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Fyra spelare är minst en för mycket, skriver Breakits Stefan Lundell i en analys.

“EN till!” - det var min första reaktion när min reporterkollega Johanna Ekström igår rapporterade om matleverans-appen Hungrigs intåg i Stockholm. Jag önskar verkligen Malmö-bolaget all lycka till i huvudstaden men blir samtidigt allt mer övertygad om att vi snart kommer bevittna ett veritabelt blodbad bland alla dessa app-bolag.

Förutom Hungrig finns det idag inte mindre än tre andra tunga spelare på Stockholms rimligtvis ändå rätt begränsade matutkörningsmarknad. Wolt, Foodora och Uber Eats har alla rejäla krigskassor i form av riskkapital men deras ägare får nu ställa in sig på ett utmattningskrig.

Vinnare är så klart alla vi konsumenter som kan se fram emot att översköljas av diverse introduktionserbjudanden.

Allt annat lika bör kostnaden för att rekrytera en kund ha fördubblats de senaste månaderna då antalet aktörer på marknaden gått från en, till två, till tre och nu alltså FYRA.

En av Sveriges mest framgångsrika techinvesterare som jag talade med igår konstaterar:

“Du försöker alltid räkna ut hur lång tid det tar innan en nyrekryterad kund blir lönsam. Här har den tiden sannolikt fördubblats på kort tid. Det gör kalkylen väldigt svår att räkna hem”.

Men på lite sikt hotas matapparna av en ännu tuffare konkurrent - deras egna kunder. Fortfarande njuter restaurangägarna av nyhetens behag där de får nya kunder serverade till sig tack vare matapparna. Då känns apparnas provision på säg 15 procent högst överkomlig, det blir ju ändå ett plus i kassan.

Men de stora, etablerade restaurangaktörerna kommer såklart snart fundera på hur de kan runda matapparna och få kunderna att beställa maten direkt via dem - för att kunna stoppa provisionen i egen ficka.

Det ryktas till exempel redan om att en av jättarna på Stockholms restaurangscen, kändiskocken Melker Anderssons F12, håller på att ta fram en egen beställningsapp.

Idag finns det alltså fyra olika spelare på den här marknaden. Jag skulle bli förvånad om det på sikt finns plats för fler än två i Stockholm.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER