Sök

Annonssamarbete med Wint

7 viktiga råd som maxar din startups ekonomi 2017

Wint

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Som grundare är kanske inte skatteavdrag och sjukförsäkring högsta prio. Men här finns pengar att spara. Janne Westerlund, auktoriserad redovisningskonsult på ekonomi-startupen Wint, ger här sju viktiga råd.

1. Glöm inte sjuk- eller sjukvårdförsäkring

Det må låta banalt, men många passionsdrivna entreprenörer i ägarledda småbolag har en tendens att glömma bort sig själva. Janne Westerlund menar till och med att pensionssparandet hellre kan stå tillbaka lite under de första slitiga åren.

− Anställda är ofta väldigt bra skyddade, men som entreprenör är det lätt att glömma sjukvårdsförsäkringen. Om du som nyckelperson blir akut sjuk kan det ju betyda katastrof för företaget, så det är en bra sak att kolla upp. Till exempel Företagarna har bra  paketlösningar, de flesta banker och försäkringsbolag har också lösningar som går att skräddarsy efter just dina behov, säger han.

2. Ge ränta på lånet

De flesta bolag behöver kapitaltillskott i början, och det är inte alltid självklart att vilja späda ut ägandet med riskkapital. Däremot kan det vara intressant att låna ut pengar till er verksamhet ifall det erbjuds en tydlig ränta. Vad som helst är som bekant bättre än att ha pengarna på banken.

− Oavsett om det är dina egna pengar eller om du lånar av en rik morbror, är det viktigt att ge marknadsmässig ränta på lånet. Enligt Skatteverket är en marknadsmässig tre procent plus statslåneräntan, så låneränta hamnar normalt mellan tre och fem procent. Men du kan inte bara sätta in dina pengar i företaget hur som helst och få ränta, utan det måste finnas ett faktiskt lånebehov.

3. Dra av för hemmakontoret

Att jobba hemifrån blir allt vanligare, och i en startup kan gränserna mellan jobb och fritid som bekant luckras upp ganska ordentligt. Men faktum är att hemmakontoret är avdragsgillt i ett aktiebolag.

− Har du behov av kontor i hemmet kan företaget hyra det av dig till marknadspris och göra avdrag för det. Det kan också vara ett sätt att hålla nere lokalkostnaderna på stan när man växer med nytt folk. Den anställde med hemmakontor betalar 30 procent skatt på summan och tar upp det i sin deklaration.

4. Glöm inte friskvårdsavdrag

En annan fördel med aktiebolag är att det går att göra avdrag för friskvård. Erbjudandet måste gå ut till alla anställda och är då en avdragsgill kostnad för företaget samt en skattefri förmån för den anställde.

− Vanligast är förstås att man köper gymkort till sina anställda. Mer lyxrelaterade aktiviteter som spa och golf anses inte helt okej ännu, men jag tror att det håller på att luckras upp lite. Framförallt är friskvård och fysisk aktivitet alltid en bra investering för hela företaget, på både lång och kort sikt. Men man måste inte göra storslagna investeringar − boka in en PT som kommer till företaget istället.

5. Se över aktieutdelningen

Att genomföra en aktieutdelning har varit skattemässigt förmånligt eftersom det beskattas med 20 procent. Men under 2017 ser det ut att kunna ändras, menar Janne Westerlund. Nya regler kan komma från 1 januari 2018.

− Det ligger en remiss ute med förslag på ändringar, och skattesatsen på aktieutdelning väntas öka till 25 procent. Så har du pengar som ligger i bolaget kan det vara smart att ta ut dem under 2017, förutsatt att det finns fritt eget kapital också.

Ett sätt är att besluta om aktieutdelning till 20 procent skatt, för att därefter låna ut pengarna till företaget mot ränta.

– Allt beror dock på vilket gränsbelopp du har i bolaget, så mitt tips är helt enkelt att se över saken ordentligt med en expert. Ta kontakt med en redovisningskonsult eller revisor och diskutera om det är något som behöver göras i närmaste bokslut för att få ett så högt fritt eget kapital som möjligt, under förutsättning att du vill ta ut maximal utdelning under 2017.

6. Dra av representationsmomsen

Att bjuda sina kunder och leverantörer på affärslunch eller brainstormmiddag är inte längre avdragsgillt. Däremot får du dra av momsen.

− Det är lätt att glömma bort, men momsen för representation upp till underlag på 300 kronor per person är avdragsgill. Notera dock – just nu gäller de nya reglerna för bolag med räkenskapsår som påbörjas efter 1 januari, medan företag som har brutet räkenskapsår kan sitta vid bordet bredvid och fortsatt göra avdrag för sin middag ett tag till.

Men det viktigaste är ändå att göra det som ger mest värde för bolaget. Behöver du representera för att få ditt bolag att växa - gör det. Sluta inte för att spara några kronor skatt.

7. Glöm inte reseräkningen

Om du reser iväg på event eller träffar en kund betalar ofta företaget resa och hotell, men du kan ändå ha rätt till skattefritt traktamente ifall du reser mer än fem mil utanför bostadsorten, så länge du sover över. Inom Sverige är beloppet 220 kronor för en heldag och 110 kronor för en halvdag, men åker du utomlands kan beloppen vara betydligt högre.

− Det är inga jättesummor, men reser du mycket i jobbet under ett år kan det bli några tusenlappar skattefritt. Gör en reseräkning direkt när du kommer hem, för då blir det gjort. Glömmer du bort det går det ofta bra att ta det vid bokslutet. Glömmer du även det anger du dina resdagar senare när du deklarerar. Det blir bara inte lika förmånligt.

Dessutom, principen är densamma med de resor du gör med egen bil.

Det här är en sponsrad artikel från Wint, en startup som erbjuder en app-baserad bokföringslösning med auktoriserade redovisningskonsulter bakom kulisserna. Läs mer om Wint här!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer