Spotifys nya springfunktion – mardröm för svenska löparappar

Spotifys nya springfunktion – mardröm för svenska löparappar

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Svenska appen Runify och svenskgrundade Spring Moves har all anledning att bäva inför Spotifys lansering av tjänsten Running.

Igår slog Spotify på stora trumman och lanserade ett gäng nya mediasamarbeten som kommer att förvandla Spotify från att vara en renodlad musikapp till en bredare medieportal.

Men det var inte allt Spotify hade att avslöja. 

Det svenska musikbolaget lansera samtidigt en ny funktion för de användare som gillar att svettas i löpspåret – Spotify Running.

Tanken med den nya tjänsten är att hjälpa löpare hitta musik som går i samma takt som deras löpsteg.

“Din telefon har sensorer som kan känna hur du rör dig. Spotify kan ta den informationen, känna ditt tempo och hitta musik som passar ditt tempo”, sa Spotifys produktchef Gustav Söderström när funktionen lanserade.

Funktionen är däremot långt ifrån någon helt ny innovation. Ett flertal svenska appar, exempelvis Runify och Spring Moves, erbjuder redan samma typ av funktioner.

Så här säger Jonas Nolte, som tagit fram träningsappen Runify, om lanseringen:

”Jag har inte koll på hur bred deras funktion kommer vara med resultat och statistik. Men min idé med att matcha musik med tempo är ju väldigt lik. En så stor aktör kommer bli svårt att konkurrera med”, säger han till Breakit.

Runify bygger, precis som Spotify Running, på att motionärer serveras musik som går i samma bpm, taktslag per minut, som man springer. Hittills har appen laddats ned några tusen gånger.

”Jag visste att det här var en bra idé och att jag skulle vara tvungen att lansera snabbt, eftersom jag anade att fler skulle komma på samma idé. Men trodde nog inte att just Spotify skulle släppa en liknande funktion. De kändes inte speciellt fitness.”

Även löparappen Spring Moves, som grundats av svensken Mattias Stanghed, men som inte finns tillgänglig i Sverige, erbjuder ett liknande upplägg. Hittills har bolaget tagit in 2 miljoner dollar i finansiering – och backas upp av tungviktare som King-grundarna Sebastian Knutsson och Riccardo Zacconi.

I Breakits Twitter-flöde kommenterade Mattias Stanghed nyheten med att man kan se nyheten som "en fantastisk validation av Springmoves modell."

Spotifys nya tjänst presenterades i samarbete med bland annat skojätten Nike och appen RunKeeper. Funktionen finns idag tillgänglig för Iphone-användare.

Läs fler artiklar
LÄS MER