Fingerprint köper Silicon Valley-bolag – för närmare en miljard

Breakit - Fingerprint köper Silicon Valley-bolag – för närmare en miljard

Foto: TT

Breakit

Svenska Fingerprint Cards förvärvar det Silicon Valley-baserade bolaget Delta ID, världens ledande leverantör av teknologi för irisigenkänning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Uppköpet kostar Fingerprint motsvarande 938 miljoner kronor.

Förvärvet innebär att Fingerprints breddar teknikportföljen med säkerhetslösningar baserade på det mänskliga ögat.

"Förvärvet innebär att vi nu breddar Fingerprints verksamhet från fingeravtrycksensorer till att även inkludera säkerhetslösningar baserade på Delta IDs världsledande irisigenkänningsteknologi. Delta ID kompletterar oss perfekt och vi ser synergier både på marknads- och kundsidan. Delta IDs produkter är till exempel certifierade för användning inom Aadhaar i Indien, och Fingerprints har en stark kundbas i Kina", säger Christian Fredrikson vd på Fingerprints.

Delta ID grundades 2011 och är baserat i Silicon Valley i Kalifornien. Bolaget har idag 15 anställda. Befintliga kunder inkluderar Samsung, HP och Fujitsu.

"Vi är väldigt glada över att vi nu blir del av Fingerprints. De potentiella synergierna är uppenbara eftersom vi båda är ledande inom våra respektive verksamhetsområden, samtidigt som vi kompletterar varandra väldigt väl. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla nya spännande lösningar för våra kunder och tillsammans göra biometrisk autentisering säkrare och smidigare för användarna", säger Salil Prabhakar, vd på Delta ID.

En tilläggsköpeskilling på upp emot 124 miljoner kronor kan bli aktuell om Delta ID:s intäkter överstiger dess intäktsprognos för 2017.

Förvärvet bedöms gradvis påverka vinsten per aktie positivt under 2017 och finansieras genom både kontanter och lån. Affären väntas ha en marginell effekt på rörelsemarginalen.

Läs fler artiklar
LÄS MER