Dags att ge dig själv som vd sparken? Här är 5 tecken på att det kan vara dags

vd-byte

Jessica Stark, Fredrika Gullfot och Sebastian Broms har valt att kliva av vd-stolen – men stanna i bolaget.

Breakit

Breakit

Bolagsgrundarna Jessica Stark, Fredrika Gullfot och Sebastian Broms har alla valt att kliva av vd-rollen. Här är fem råd från dem kring när det kan vara dags.

“Som grundare kan jag tycka att ens uppgift är att göra sig själv överflödig. Man bygger ju upp en organisation för att den ska vara självgående oberoende av om man själv finns där eller inte”, säger foodtechbolaget Simris algs grundare Fredrika Gullfot, som i januari 2017 meddelade att hon lämnar vd-rollen.

Med efterträdaren Jonas Regnér i spetsen hoppas hon kunna klara bolagets främsta utmaning: att få snurr på försäljningen. Själv kommer hon fortsätta som styrelseordförande.

Symbolvärdet i att som grundare hålla sig kvar som vd ger hon inte mycket för.

“Många känner kanske att bolaget är deras baby och att det därför blir svårt att släppa. Men jag har hellre velat bygga ett globalt storimperium och visste från början att jag måste släppa ifrån mig vissa delar. Det gäller att hela tiden hitta folk som är bättre än en själv. I det här fallet vet jag att Jonas kommer vara sjukt bättre än jag på affärer”, säger Fredrika Gullfot.

En annan som tagit beslutet att lämna vd-rollen är Sebastian Broms, grundare av digitalbyrån Oakwood.

“Det är något som fler borde göra”, konstaterar han efter nästan 11 år som vd.

Han började inse att han lägger för mycket tid på det operativa arbetet.

“Det var små dagliga beslut som behövde tas hela tiden. I mitt fall, där både interna relationer och kundrelationer är väldigt knutna runt mig, började jag se en risk att jag personligen skulle kunna bli en bromskloss för tillväxten.”

Men att släppa kontroll har varit en utmaning. Det har han gjort stegvis – bland annat genom att vara mindre involverad i enskilda kundprojekt och genom tillsättandet av en operativ chef. Tillsammans med Anna Frick, som blir ny vd, kommer han som arbetande styrelseordförande framöver ägna sig åt att staka ut den övergripande riktningen för företaget.

I startuphubben SUP46 har medgrundaren Jessica Stark varit vd i närmare fyra år. Hon har varit delaktig i att hjälpa många startups på fötter – och kan nämna många skäl till varför en vd väljer att kliva åt sidan. För hennes egen del var det längtan efter en ny utmaning som satte fart på tankarna.

“I ett sådant läge måste man rannsaka sig själv och lyssna. Då finns inget annat än att kliva åt sidan”, säger Jessica Stark, som i början av 2017 meddelade att hon senare under året kliver av som vd, men blir kvar i bolagets styrelse.

Så hur vet du när det är dags? Här är fem tecken på att det kan vara läge för dig som vd att ta ett steg tillbaka:

1. Du sätter egna intressen framför företagets

Men att vilja hålla sig kvar trots att det inte är det bästa för bolaget behöver nödvändigtvis inte bottna i ego, menar Simris alg-grundaren Fredrika Gullfot.

“Det kan hänga på att man känner, ‘shit, jag har lovat att jag ska infria allt det här till mina investerare, då måste jag också vara den som gör det’. Då måste man tänka om och se att ansvaret som grundare är att se till att saker blir gjorda, inte nödvändigtvis att det är jag som gör det”, säger Fredrika Gullfot.

2. Den dagliga verksamheten står i vägen för strategi

Sebastian Broms upplevde att han saknade tid för övergripande strategi- och förändringsarbete – trots att han delegerade uppgifter till andra.

“När du som ensam grundare märker att för många beslut fastnar hos dig som person behöver du tänka till. Kanske tycker du att det är hur bra som helst och att det är exakt så du vill ha det. Men då måste man nog vara medveten om att det kan bli svårt att också hinna driva på tillväxt och förändring”, säger han.

3. En eller flera verksamhetsdelar har hamnat på efterkälken

Organisation, produktion, försäljning och finansiering är alla lika viktiga pusselbitar, menar Fredrika Gullfot.

“Om de drar jämt är allt fine, men börjar det dra ojämnt måste man fundera på om man har rätt ledarskap”, säger hon.

4. Dina styrkor matchar inte med vad bolaget behöver lägga krutet på i nästa fas

Som grundare har du kanske varit fantastisk i en uppbyggnadsfas. Du är säkert också en viktig kulturbärare. Men när bolaget går in i en ny fas, till exempel ska växa mycket eller expandera till nya marknader, behövs ibland en vd med annan profil.

Simris alg behövde få ordentlig fart på försäljningen – det som också var prioritet ett när bolaget gick in i en marknadsfas.

“Då vill jag ha en vd som är tung på försäljning och affärer och låter det vara den huvudsakliga agendan i bolaget – inte att vi har en cool algodling som är världsunik på alla sätt, sånt som jag brunnit för. Nu är det money in som gäller”, säger Fredrika Gullfot.

5. Du längtar efter nya utmaningar

En vd som egentligen vill göra något annat kommer inte fortsätta orka hålla energinivån som krävs, menar Jessica Stark, medgrundare av startuphubben SUP46.

“Det krävs extremt mycket fokus och tänkande och många arbetstimmar för att fortsätta utveckla ett bolag och då måste man känna i hela kroppen att man vill fortsätta leda verksamheten”, säger hon.

Text: Gustaf Rosensköld

Läs mer: Breakits Camilla Björkman: "Efter avhoppen – nu behöver vi fler kvinnliga startupprofiler"

Läs mer