Sök

Spotifys satsning på video är ett sätt att tjäna mer på annonser

Spotify

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En hel drös tunga tv-aktörer ska börja lägga upp videomaterial i nya Spotify. Trevligt för användarna förstås men sannolikt ännu trevligare för bolagets annonssäljare.

Spotifys medgrundare Daniel Ek kunde på onsdagkvällens presskonferens i New York räkna upp nya samarbeten med allt från sportkanalen ESPN och tv-jätten NBC till nya medieuppstickare som Vice och en lång rad andra videoproducenter.

Hur mycket av deras material som ska ligga uppe på Spotify och hur intäkterna ska fördelas sa Ek inget om. Men man behöver inte vara professor i mediekonomi för att gissa sig till ungefär hur ledningen har tänkt sig att samarbetena ska vidga affären.

Den svenska musiktjänsten (numera kanske den bör kallas medietjänsten) har liksom många andra noterat att tittarna flyr traditionell tv och i stället väljer onlinebaserade streamingtjänster som Netflix och Youtube.

Det öppnar en möjlighet för Spotify, med över 60 miljoner aktiva användare, att nå en helt annan intäktsnivå på sin annonsförsäljning. Detta eftersom annonsörer i allmänhet är beredda att betala betydligt mer för videoreklam än för radio.

Spotify satsar på video av samma skäl Facebook, Buzzfeed eller för den delen Aftonbladet gör det: Pengarna finns där.

Det andra skälet till att bolaget vill ha fler sorters innehåll i sin tjänst är differentiering mot konkurrenterna. I en värld där alla streamingbolag har tillgång till nästan all musik finns risken att användaren snart upplever att det inte är någon större skillnad på tjänsterna.

I ett sådant (mardröms)scenario blir musikdistributörer de nya mobiloperatörerna - leverantörer av en digital råvara. Följden skulle bli mördande prispress, konsolidering och på sikt en situation där bara de med störst finansiell uthållighet (förmodligen Apple och Google) kan överleva.

Med fler sorters innehåll som nyheter och exklusiva videoklipp kan Spotify skapa ett mer särpräglat erbjudande och undvika det ovan nämnda problemet.

Läs mer