Efter Trumps beslut: Videoplaza-grundaren vågar inte lämna USA

Trumps invandringsstopp

Sorosh Tavakoli till vänster. Till höger reaktioner från San Fran San Francisco internationella flygplats. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Sorosh Tavakoli är en av många svenska tech-entreprenörer som drabbas hårt om USA:s nya visumkrav fortsätter att gälla.

Donald Trumps beslut under gårdagen om förbud mot all invandring till USA från sju länder med “hög andel muslimsk befolkning” vållade kaos på en rad amerikanska flygplatser.

Även personer med dubbla medborgarskap, till exempel i Sverige och Iran, kan drabbas av inreseförbudet. Enligt Trita Parsi, ledare för det iransk-amerikanska rådet i Washington, kan så många som 300.000 svenskar påverkas av Trumps beslut. Sent på lördagskvällen hävde visserligen en federal domare i New York inresestoppet delvis men den stora osäkerheten kvarstår.

En av de som kan drabbas är den svenska techentreprenören Sorosh Tavakoli. Han byggde upp videoannonsbolaget Videoplaza som han 2015 sålde för runt en halv miljard kronor. Nu bor han med sin familj, fru och två barn, i New York och har bland annat gjort en del ängelinvesteringar i Stockholm-baserade startups.

Men efter Trumps beslut på lördagen vågar han inte lämna USA av rädsla för att inte kunna komma tillbaka till sin familj i New York. På sin Facebook-sida skriver Sorosh Tavakoli:

“Jag kan helt enkelt inte lämna och sedan komma tillbaka till USA. Jag kan inte föreställa mig alla dessa familjer som nu är fast i olika länder när den här skiten plötsligt föll ner från ingenstans”.

Han skriver också:

“Den här Trump-grejen blev plötsligt väldigt verklig och den här gången är det inte bara snack och twittrande”.

Breakit sökte Sorosh Tavakoli sent på lördagskvällen svensk tid men han har inte gått att nå.

UPPDATERING: 30 januari uppgav amerikanska ambassaden i Sverige att personer med dubbla medborgarskap inte skulle komma att beviljas visum för inresa i USA. Dagen efter uppgav dock John Kelly, minister för inrikes säkerhet i USA, att personer med dubbla medborgarskap i något av de sju länder som tagits upp på USA:s lista över inreseförbud kommer trots allt att få resa in i landet. 

LÄS MER: Så drabbas svenska startup-profiler av Trumps inresestopp

LÄS MER: Techjättarna rasar mot Trump: "Oamerikanskt så att det smärtar"

Läs mer