Ny rekordvärdering för Mathem när matkriget på nätet fortsätter

Mathem Mat.se
Ny rekordvärdering för Mathem när matkriget på nätet fortsätter

Tomas och Karolin Kull, grundare av Mathem.se Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Många vill ta del av den växande e-handeln för mat på nätet. Nu kan Breakit berätta vad Mathem värderades till i senaste finansieringsrundan.

Förra veckan kom nyheten att Mathem tar in 160 miljoner kronor i en nyemission. Nu kan Breakit berätta att bolaget i samband med det värderas till 1,7 miljarder kronor, enligt dokument från Bolagsverket som uppmärksammats av ägardatabasen Vembi.

Det är en ökning med drygt 40 procent sedan sommaren 2015, då nätmatsjätten tog in 207 miljoner till en värdering på 1,2 miljarder.

Med tanke på att bolaget, som förra året omsatte nära en miljard kronor, samtidigt gör förluster i 100-miljonersklassen får värderingen ses som hög.

Men kanske inte förvånande med tanke på det matkrig som råder på nätet - där många spelare slåss om den växande marknaden.

Här kan du läsa mer om aktörerna.

Enligt siffror från Svensk Digital Handel ökade försäljningen av mat via nätet med hela 45 procent under det tredje kvartalet i år.

En tillväxt som Mathems nya norska ägare Ferd, som efter emissionen har ett innehav på 6 procent i bolaget, uppenbarligen har varit beredd att betala för.

Ferd är ett familjeföretag som ägs av finansmannen Johan Andresen - en av Norges rikaste personer. Pengarna har familjen tjänat på tobaksindustrin, en verksamhet som såldes av på 1990-talet.

Att Axfood tidigare i höstas lade ett bud på Mat.se är ännu ett exempel på att värderingarna är höga. I samband med det skrev Breakit att bolaget redan fört förhandlingar med Mathem och Linas matkasse, men att prislappen på de bolagen varit för hög.

Trots det är Axfood berett att betala drygt en halv miljard för förlustbolaget Mat.se, vilket är 2 gånger omsättningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER