Hon räds inte sin nya konkurrent

Hon räds inte sin nya konkurrent

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Att fertilitetsappen Clue har ställt in siktet på den svenska marknaden är ingenting som oroar svenska Natural Cycles. Grundaren och partikelforskaren Elina Berglund, som var med och upptäckte den världsberömda Higgspartikeln, ser dem inte ens som en konkurrent.

Tidigare idag kunde Breakit rapportera att fertilitetsappen Clue tagit in riskkapital på 25 miljoner kronor från en rad svenska techprofiler – och ställt in siktet på den svenska marknaden.

Nyheten oroar dock inte det svenska bolaget Natural Cycles, som tagit fram en app som fungerar som preventivmedel. 

”Nej, vi känner faktiskt inte att Clue är en konkurrent. Om man har tittat på vad Clue faktiskt gör så handlar det mest om att man ska logga information om sig själv", säger Elina Berglund.

"Man kan logga väldigt många olika saker där, men de analyserar inte ens datan – och kan inte säga när det är säkert och inte säkert att ha oskyddat samlag. Det är inget preventivmedel så som vi är. Det är snarare väldigt lika appen Glow."

Natural Cycle, som är framtaget av Elina Berglund och maken Raoul Scherwitzl, båda partikelforskare, bygger på att användarna undersöker sin temperatur med en digital termometer varje morgon.

Idén uppstod efter att hon själv börjat mäta sin temperatur varje morgon och matade in den i en algoritm som hon tagit fram.

”Vi är kliniskt testade och har gjort det tillsammans med Karolinska. Vår metod är ett 99,95 procent säkert preventivmedel. Så det är väldigt säkert”, säger hon.

Precis som Clue är bolaget också redo att ta klivet in på en ny marknad – men i deras fall handlar det om den norska.

”Det är väldigt spännande för oss, vi har satsat mer på Norge och i helgen har vi varit på event där. Därefter har det trillat in massa försäljningar därifrån”, säger hon.

LÄS MER: Svenska techprofiler investerar i fertilitetsapp

Läs fler artiklar
LÄS MER