Sök

Nu säljer Felix Kvick sin möbeljätte Furniturebox – för en halv miljard

Furniturebox

Felix Kvick. Foto: Sara Lindh

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Bygghemma köper entreprenörens tillväxtraket - nu blir han ägare i den nya koncernen.

Furniturebox har kallats för ”nätets Ikea” och har varit en av Sveriges snabbast växande e-handlare sedan Felix Kvick köpte majoriteten i bolaget sommaren 2012. När han då tog över företaget låg omsättningen på 5 miljoner kronor - förra året hade försäljningen växt till 425 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat.

Nu köper Bygghemma hans företag i en transaktion som värderar Furniturebox till drygt en halv miljard kronor, enligt Breakits källor.

Felix Kvick vill inte gå in på några finansiella detaljer men bekräftar för Breakit att affären är klar.

”Vi kom överens precis innan årsskiftet. Det känns jättebra och är en väldigt logisk affär. Både vi och Bygghemma har identifierat en rad möjliga bolag att förvärva. Genom den här affären får vi chansen att gå vidare med de planerna”, säger Felix Kvick.

Huvudägare i Bygghemma är det norska riskkapitalbolaget FSN som nyligen stängde en fond på nästan 10 miljarder kronor. Köpet av Bygghemma gick på runt 2,5 miljarder kronor, enligt Breakits källor, och nu gör alltså den norska spelaren via sitt portföljbolag Bygghemma ett nytt stort köp på den svenska marknaden.

Felix Kvick kontrollerade innan affären 70 procent av aktierna i Furniturebox. Han kommer att få ut en del av köpeskillingen i kontanter men blir också delägare i en ny koncern som nu bildas.

”Jag vill inte berätta hur stor ägarandelen är men jag kommer att sitta i styrelsen för det nya bolaget”, säger Felix Kvick. 

Kommer du att göra fler egna investeringar nu?

”Det får vi se men det är klart att jag måste förvalta mitt kapital. Men jag kommer fortfarande vara en engagerad ägare i koncernen”, säger Felix Kvick.

Furniturebox och Bygghemma kommer att drivas vidare som två separata organisationer. 

”Organisatoriskt blir det ingen större skillnad men vi kommer ha mycket att lära av varandra. Vi har till exempel varit väldigt duktiga på jobba med bilder och kundtjänst. Bygghemma är superbra när det gäller till exempel logistik, där kan de lära oss saker”, säger Felix Kvick.

Läs hela historien om Felix Kvicks inspirerande entreprenörsresa här.

Läs mer