Sök

Annonssamarbete med JANSSON & NORIN

Offentlighetsprincipen – Sveriges sämst utnyttjade life hack

Jansson & Norin

Startupjuristerna

Startupjuristerna

Krönikör

Du kan få reda på det allra mesta om såväl grannar som konkurrenter genom att utnyttja den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen på rätt sätt. Jansson & Norins upphandlingsexpert Sten Lövrup förklarar hur.

Att kunskap är makt är en gammal sanning som har bäring än idag. Information finns idag ofta tillgänglig på en googlings avstånd. Men det är inte all information som låter sig hittas genom ett klick på sökknappen. Sökmotorernas algoritmer mäktar, än så länge, inte med att hitta sådan information som inte finns fritt tillgänglig på internet och det finns därför stora mängder intressant information som ställer högre krav på den som vill nå den än att använda Google. Det finns en rad företag som arbetar med omvärldsbevakning och annan informationsinhämtning, i utbyte mot ett saftigt arvode.

Men tänk om det fanns stora mängder ogooglebar information som var helt gratis att inhämta? Som innehavaren enligt lag är skyldig att lämna ut och som dessutom (oftast) är helt gratis?

Det vore ju otroligt. Och tänka sig – det finns. Nyckeln till den informationen stavas offentlighetsprincipen.

Offentlighetsprincipen är en av grundstenarna i Sveriges grundlagar och är tänkt som ett verktyg för svenska medborgare att granska den offentliga verksamhet. Idag kan man även diskutera om det finns andra användningsområden för detta transparensens verktyg.

Vilken information kan jag hitta?

I Sverige finns en extremt stor mängd offentliga uppgifter. De flesta dokument som antingen framställs hos eller som inkommer till en myndighet är s.k. ”offentliga handlingar”, vilket innebär att de kan begäras ut av i princip vem som helst.

Detta är ett faktum som många bolag bygger hela sin affärsidé på. Oavsett om man vill starta ett företag som ska sälja mängder med information, eller om man helt enkelt bara är nyfiken av sig, så är offentlighetsprincipen extremt värdefull.

Kanske undrar du vem som äger ett visst företag? Då kan du ringa Bolagsverket och begära ut inlämnade bolagsstämmoprotokoll. Har det hållits en bolagsstämma så har en röstlängd upprättats och i den framgår vilka aktieägare som fanns representerade på stämman. Eftersom varje nyemission också registreras med bolagsstämmoprotokoll så kan du, även om du inte kan begära ut en samlad bild, själv lägga pusslet. Om du inte är sugen på att lägga pussel är detta något som exempelvis startupen Vembi erbjuder i en mer sofistikerad förpackning. Vembi är ett av många bolag som förstått nyttan i offentlig information.

Vill du veta hur mycket någon tjänar, om personen äger någon fastighet eller vem som äger bilen som nästan körde på dig? Då ringer du Skatteverket, Lantmäteriet eller Transportstyrelsen.

Som företagare kan du också hitta smaskig information, som om dina konkurrenter har avtal med offentlig sektor, hur mycket avtalen omsätter, när de går ut, vilka priser som lämnats i anbuden m.m. Om du någon gång har funderat att ge dig i kast med offentlig upphandling kan informationen även vara en god indikator på hur mycket pengar som finns i potten.

Lär dig att använda offentlighetsprincipen i din verksamhet

Nyckeln till goda affärer är precis som alltid god förberedelse. Information rörande avtal med offentlig sektor är givetvis inte av intresse bara för den som vill leverera till offentlig sektor. Informationen är även av intresse för dig med en startup som vill veta lite mer om konkurrenternas upplägg.

Med hjälp av offentliga handlingar kan du få reda på hur prisbilden ser ut mot offentlig sektor, vilken erfarenhet konkurrenten har (referenser och CV:n från upphandlingar är i regel offentliga) samt hur dina egna möjligheter att vinna ett avtal med offentlig sektor ser ut.

Känns det konstigt eller olämpligt att höra av sig med den här typen av frågor, så finns alla möjligheter att göra det anonymt. Att skapa en tillfällig e-post och skicka begäran därifrån går på ett kick i dagens samhälle och myndigheten får inte neka en begäran bara för att den är anonym. Myndigheterna är t.o.m. enligt lag förhindrade att fråga vem man är och av vilken anledning begäran görs enligt tryckfrihetsförordningen.

Var dock beredd på att du ibland kan vara tvungen att betala för handlingarna. Myndigheten är inte heller tvungen att lämna ut handlingar per e-post, utan kan välja att visa dem på plats eller skicka med vanlig post. För det mesta går det dock utmärkt att få ut informationen per e-post.

Som ni ser finns det stora möjligheter att utnyttja offentlighetsprincipen till sin fördel. Det är ingen som gillar en rättshaverist, så du ska för all del inte begära ut alla handlingar som finns i din kommun sedan 2001 bara för att trakassera den kommunalarbetare som nekade utbyggnaden av din tomt i maj förra året.

Se istället offentlighetsprincipen som ett life hack för att få tag på ogooglebar information om dina potentiella kunder och konkurrenter. Något som vi i vårt informationssamhälle kan liknas vid en guldvaskarpanna i guldruschens dagar. För även om själva kunskapen är makt, så är verktygen för hitta rätt information minst lika mäktiga.

Sten Lövrup
Upphandlingsexpert , Jansson & Norin

Det här är en sponsrad artikel från Jansson & Norin – en juristbyrå som har specialiserat sig på affärsjuridik och startups. Vill du veta mer om byrån så kan du klicka dig vidare in på deras sajt här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs mer