Systembolaget: Olagligt att Mathem erbjuder hemleverans av vin

Breakit - Systembolaget: Olagligt att Mathem erbjuder hemleverans av vin

Systembolagets vd Magdalena Gerger. FOTO: Adam Ihse / SCANPIX / Anders Wiklund / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

E-handlaren Mathem bryter mot lagen när bolaget låter kunderna köpa vin på sajten. Det anser statliga Systembolaget - som uppmanar polisen att stoppa försäljningen.

E-handel med alkohol i Sverige är fortsatt en het potatis. Häromveckan kunde Breakit berätta att Mathem, som är Sveriges största matsajt, har inlett en satsning där bolaget utmanar alkoholmonopolet.

Mathems upplägg fungerar såhär:

  • En person i Sverige som handlar mat hos Mathem kan på bolagets sajt också beställa vin.
     
  • Vinerna beställs från vinleverantören Winefinders lager i Danmark, och betalas separat från matvarorna. Betalningen går direkt till Winefinders danska bolag.
     
  • Kunderna får vinet levererat hem - samtidigt som matvarorna. 


Nu reagerar dock statliga Systembolaget mot upplägget. Efter att Breakits krönikör Viggo Cavling hört av sig med frågor till Systembolaget, så svarar bolaget följande i ett mejl:

"Vår bedömning är att Mathems och Winefinders upplägg är olagligt, på samma sätt som det samarbete som Winefinder inledde med CityGross för några år sedan. Att agera kring aktörer som säljer alkoholdrycker på ett otillåtet sätt är i första hand en fråga för ansvariga tillsynsmyndigheter", skriver bolagets presstalesperson Therese Elmgren i mejlet.

När Breakit ringer upp för att ställa följdfrågor får vi ingen telefonintervju - men ytterligare mejlsvar.

"Vår bedömning är att upplägget innebär olovlig försäljning av alkoholdrycker, olovligt anskaffande av alkoholdrycker och olovlig dryckeshantering", skriver Systembolagets talesperson och tillägger att det nu är upp till Tullverket, Skatteverket och polisen att agera mot Mathem och Winefinder.

Striden om hur alkohollagen ska tolkas går tillbaka till 2007 och den så kallade Rosengren-domen, ett fall där den pensionerade läkaren Klas Rosengren beställde spanskt vin på postorder - vilket stoppades av tullen i Sverige.

Utslaget av domen blev att svenska privatpersoner får importera alkohol från andra EU-länder - under vissa förutsättningar. Det finns dock, som alltid, gråzoner i lagen och synen på hur den ska tolkas skiljer sig åt.

Mathems vd Tomas Kull har tidigare sagt till Breakit att hans bolag bara transporterar vinet - det är rent formellt Winefinder som säljer det.

Winefinders marknadschef Robert Henrysson säger att han är förvånad över Systembolagets utspel.

“Vi håller oss inom svensk lagstiftning, betalar svensk skatt och är granskade av Skatteverket. Det här samarbetet skiljer sig rent juridiskt inte från det partnerskap som vi hade med Citygross, som lanserades 2013. Rättsläget har inte förändrats sedan dess”, säger han.

I fallet med Winefinder-Citygross-samarbetet så var det Systembolaget som polisanmälde matkedjan. Då såg dock åklagaren ingen anledning till att väcka åtal - och förundersökningen lades ner.

"Det är också viktigt att komma ihåg att Winefinders försäljning sker från Danmark, vilket innebär att Systembolaget har fel när de hävdar att vi bryter mot förbudet att sälja alkoholdrycker utan tillstånd. Det förbudet gäller ju om man säljer från Sverige", säger Robert Henrysson.
 
Systembolaget har avböjt att utveckla bolagets resonemang om att Mathem och Winefinders samarbete är olagligt.

LÄS MER: "Vem vill egentligen gå in på Systembolaget om vi kan slippa?"​

LÄS MER: Nya lagförslaget ska stoppa e-handel med alkohol​

Läs fler artiklar
LÄS MER