Hampus Jakobsson: ”Det vore nyttigt att leva som kvinna”

TAT17 frågor

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Superängeln Hampus Jakobsson om sitt pinsammaste misstag, sin största bragd och behovet av en ”Being John Malkovich”-maskin.

Hampus Jakobsson grundade TAT (The Astonishing Tribe), som byggdes upp till 180 anställda innan bolaget såldes till Blackberry.

I dag är han en av södra Sveriges tyngsta affärsänglar, med investeringar i ett 40-tal bolag. Kring hans hubb ”The Ground” i centrala Malmö kretsar en god portion av stadens techscen. 

Nu är det Hampus Jakobssons tur att grillas i Breakits ”17 frågor”. 

1. Vad sysslar du med?

Bra fråga, jag hjälper andra att bygga bolag utan att vara operationell. En del av det är att jag är ängelinvesterare, mest genom Nordic Makers. Jag startade Malmö Startups och The Ground och är en del av dem. Sen sitter jag i styrelsen för Minc samt är aktiv i Fast Track Malmö. De fyra handlar mer om att få fram fler bolag samt skapa en bra kultur. 

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

Jag gör nästan alltid vad jag vill. Men det är ett litet bekymmer att jag inte har mycket fokustid. Min dag blir lätt ägd av andra och snabbt "barcoded". Jag ska försöka boka mer tid med mig själv så jag kan mer jobba på mina egna projekt. Har senaste månaderna jobbat med del med AI & etik, hur hjärnan fungerar, hur barn lär sig saker samt hur man får fokus och disciplin. 

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

Självkörande bilar tror jag. Trist men sant. Jag tycker inte om bilar egentligen och inte att köra bil. Och jag hade fått mer tid själv. Så: mindre utsläpp, mindre parkeringsplatser och mer tid. 

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

Arrograns har jag väldigt svårt för. Jag lackar ur när någon anser sig förmer och ser ner på andra. Vare sig det är av entitlement, manschauvinism eller något annat. Själv oroar jag mig över att jag kan verka arrogant när jag har för mycket att göra och inte hinner hjälpa andra utan vill ha tid till mina egna projekt. 

5. Hur mår du just nu?

Bra tack. Själv?

6. Vilken är din största bragd någonsin?

Det var väldigt mycket jobb att bygga TAT från sex till 180 personer och inte gå i bitar. Sen var det ganska tungt att få tvillingar, dessutom när vi redan hade ett barn. Min fru har ju varit instrumentell i båda. Att vi klarat av det utan att totalt lacka ur eller gå in i väggen känns som en bragd. 

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

Kvinna tror jag vore nyttigt. Hälften av jordens befolkning lever under mini-förtryck som jag inte helt kan sätta mig in i, så klart. Nån skulle bygga en "Being John Malkovich"-maskin helt enkelt.

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

Måste nog vara sjukt trist och säga datorer. Jag tycker det är fantastiskt att vi kan kommunicera över stora avstånd och tid, bygga saker tillsammans, lära oss saker samt vara uppkopplade var vi än är. Självklart finns det massa trist som nättroll, hat, distraktion och internetberoende, men jag tror att allt bra missbrukas och blir fel på något sätt.  

9. När är du som mest produktiv?

Beror på vad man menar med produktiv. Jag får mest skrivet på kvällen när andra sover för då får jag fokus och ingen avbryter. Men jag skapar nog mest värde när jag har energi och går på promenad med någon för att hjälpa dem med något. Jag är nog mest "allmänproduktiv" när jag lagar mat runt klockan 17. 

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

Jag har liksom inte så många förebilder, är inte så bra på det där. Jag vet inte riktigt vad man ska ha dem till. Och fiktiva är ännu mindre användbart. Jag har några "rättesnören" och "guiding lights" men det är mer filosofier – jag är stoiker och icke-religiös buddhist. Om jag behöver ledning så skulle jag ta en micro-paus och se det som en stoiker. Känns bättre än att tänka "vad skulle Judge Dredd göra". Failar jag på frågan? 

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

Det har jag ju gjort... Så, jag antar att jag skulle nämna de jag har investerat i.

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

Bra fråga. Jag tycker att jag micro-gör-bort-mig hela tiden när jag försöker lära mig saker eller är sen. För många, många år sedan på ett möte med en väldigt knasig kund så fick jag ett USB-minne för att kunna skriva ut. När jag satte in den såg jag en FANTASTISK folder som handlade om oss (TAT). Jag är SJUKT nyfiken och insåg att det inte fanns tid, eller var läge, att försöka kolla in i den.

Jag var ju i ett möte med tio personer från kunden. Så jag kopierade den till min dator medan jag lade över PDFen som skulle skrivas ut till UBS-minnet. När jag tittade upp tittade alla på mig och då insåg jag att projektorn var på... Hehe... 

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

Jag är inte så mycket för att vara emot folk. Jag hade nog kunnat fira jul med de flesta. Jag är fjärdebarn :)

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

Min Kindle (och naturligtvis min mobiltelefon). Jag gillar att läsa. Och, jag tycker det är jobbigt att "slösa tid" (AKA slappna av) så jag tycker det är skönt att alltid kunna läsa om man fastnar nånstans.  

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

Nyfikna, delar med sig, mogna.  

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

Är det en egenskap att inte behöva sova? Den skulle jag vilja ha. Mer än sex timmar varje dygn stjäls till okänd aktivitet.  

17. Hur skulle du helst dö? 

Gammal och mentalt frisk med mina barn och familj runt mig vetande att jag mår bra. Skulle vara skönt att ha knutit ihop säckar så inte saker beror på mig utan att jag hade lämnat över saker. 

Läs mer