Mathem tar in 160 miljoner kronor i nyemission – får in nya ägare

Mathem
Mathem tar in 160 miljoner kronor i nyemission – får in nya ägare

Finwire / Breakit

Investmentbolaget Ferd, som är norska miljardärfamiljen Andresens investmentbolag, kliver in som ny ägare i Mathem.
"Vi har säkrat vår ekonomiska framtid", säger grundaren Tomas Kull till Breakit.

Den svenska matsajten Mathem har genomfört en nyemission som tillför 160 miljoner kronor till kassan. 

"Vi ska fortsätta leverera hög kvalitet på våra tjänster, och det här gör att vi slipper snåla någonstans. Sen vill vi fortsätta expandera med nya satsningar. Förra veckan lanserade vi två nya sådana, samarbetet med Winefinder, och Postnord”, säger Mathems vd Tomas Kull till Breakit.

Vad ska pengarna användas till?

“Möjligheten att få in en väldigt bra investerare kom upp och då tog vi den. Vi har inte varit ute och gjort något stort prospekt, utan det var snarare att vi tyckte att det var en väldigt bra ägare som passar in i vår ägarbild. Sen innebär det här också att vi har säkrat vår ekonomiska framtid. Vi hade redan 200 miljon i kassan över nyår, men nu har vi säkrat vår expansion.”

Största ägare i Mathem efter nyemissionen är Verdane Capital med 36 procent, följt av Bestseller, 21 procent, och grundarna Karolin och Tomas Kull som sitter på cirka 12 procent av aktierna. I ägarlistan finns sedan tidigare även H&M:s vd Karl-Johan Persson vars innehav nu är omkring 10 procent.

Ny ägare i bolaget är norska Ferd, som är ett familjeföretag som gått från att vara ett tobaksbolag till att bli ett industri- och investmentbolag.

Ferd äger efter nyemissionen 6 procent av MatHem medan Erik Mitteregger har 3 procent.

“Ferd är en ägare som är kända för att ta ett socialt ansvar, en kapitalstark ägare och en ägare som är långsiktig. De har ungefär 27 miljarder i förvaltarkapital", säger Tomas Kull.

Breakit kunde nyligen berätta att Mathem tagit strid mot alkoholmonopolet.

Läs fler artiklar
LÄS MER