Fundedbyme utmanas av svensk uppstickare inom crowdfunding

FundedByMe Alternativa aktiemarknaden
Fundedbyme utmanas av svensk uppstickare inom crowdfunding

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu får crowdfunding-plattformen Fundedbyme konkurrens på hemmaplan av en nystartad spelare.

Det är Alternativa aktiemarknaden, med investmentbolaget Spiltan bakom sig, som ger sig in i segmentet för crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det brukar kallas på svenska.

Alternativa aktiemarknaden köper relativt nystartade Pepins Nordic. Det är ett bolag som håller på att bygga upp en plattform som skall göra det enkelt för investerare att bli aktieägare och engagera sig entreprenörsdrivna företag. Tjänsten kommer att rikta sig mot företag som har ett kapitalbehov om cirka 3 miljoner kronor och uppåt. 

Störst på den nordiska marknaden är idag ett annat svenskt bolag, Fundedbyme, som nyligen fått in nytt riskkapital vilket vi berättade om här. 

Alternativa flaggade redan i december för att bolaget tecknat en avsiktsförklaring rörande ett förvärv av ett bolag med fokus mot aktiebaserad crowdfunding. 

Bolaget bedömer att Pepins struktur och Alternativas redan etablerade position ger det kombinerade företaget ett bra utgångsläge för att etablera en tjänst inom aktiebaserad crowdfunding i reglerad miljö under Finansinspektionens tillsyn. 

Alternativa ser även synergier genom att de crowdfundade bolagen kan komma att notera sina aktier på den egna marknadsplatsen för en andrahandsmarknad för handel av aktierna. 

"Sammanfattningsvis bedöms satsningen öppna, effektivisera och göra tillgångsklassen mer intressant för bredare investerargrupper, samt ge förbättrade möjligheter för intressanta bolag att attrahera kapital", skriver Alternativa. 

Några finansiella detaljer kring transaktionen framgår inte. Företaget kommer att klubba affären vid en årsstämma den 16 juni vid huvudkontoret på Östermalm i Stockholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER