Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Goo Technologies på väg att säljas – förhandlingar i slutskede

Artikel bild

Skuldberg tvingar ägarna att agera.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Goo Technologies har varit ett av de mer hajpade bolagen på den svenska 3D-scenen. Bolaget har tagit fram ett verktyg för att bygga 3D-miljöer för webben och har bland annat haft jättar som Google och Nike som kunder.

Men ekonomiskt har verksamheten aldrig lyft och enligt de tre senaste offentliggjorda årsredovisningarna uppgår förlusterna till 32,5 miljoner kronor.

I somras byttes medgrundaren Ola de Freitas ut som vd och istället plockades Henrik Landin in för att vända utvecklingen.

Men nu har också Henrik Landin försvunnit från vd-posten:

“Jag slutade i november. När jag tog över som vd efter sommaren och satte mig in i bolagets finansiella situation insåg jag att det inte skulle gå att driva vidare bolaget i dess nuvarande form”, säger Henrik Landin och fortsätter:

“Det var en för stor utmaning att hitta refinansiering av verksamheten med den ryggsäcken som fanns i balansräkningen sedan tidigare. Bland annat hade ju bolaget ett rätt stort konvertibellån och de kommersiella resultaten hade inte uppnåtts”. 

Konvertibellånet är på drygt 20 miljoner kronor och en av GP Bullhounds riskkapitalfonder är den största långivaren. I årsredovisningen för 2015 framgick att mer än halva aktiekapitalet förbrukats och att bolaget därför tvingats upprätta en kontrollbalansräkning.

Henrik Landins rekommendation till styrelsen blev att leta efter en ny intressent som kunde säkra driften. Han är idag tydlig med att han inte har någon kännedom ifall Goo Technologies nu fått några nya ägare:

“Det måste du fråga Moor som är huvudägare”, säger Henrik Landin.

Moor är största ägaren i Goo Technologies med 70 procent av aktierna. Katja Bergman, partner på riskkapitalbolaget Moor och styrelseordförande i Goo Technologies uppger till Breakit att man just nu “sitter i closing” med en part. Det betyder i klartext att förhandlingarna om Goo Technologies framtid är på väg i mål. Katja Bergman vill dock inte uppge om Moor kommer att kvarstå som ägare i Goo Technologies.

“Det får vi se. Jag ringer tillbaka till dig senare”, sade Katja Bergman till Breakit på måndagseftermiddagen men har efter det inte återkommit med något besked.

Den tidigare vdn och nuvarande styrelseledamoten Ola de Freitas säger till Breakit:

“Det pågår en dialog med olika intressenter men i dagsläget har vi inget påskrivet avtal”.

Läs mer