Sök

Tunga affärsänglar investerar i elektroniska lås-bolaget Telcred

Telcred

FOTO: Flickr/Anthony Albright

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius och Widespace-investeraren Niclas Lilja är med i rundan när Telcred tar in 2,6 miljoner kronor i riskkapital.

Telcred har utvecklat en mobilapp som ska göra det billigare att installera elektroniska lås på avlägsna platser där det inte finns internetuppkoppling.

"Det är ganska många som har kommit på att det finns smartare sätt att hantera lås än att vi ska springa runt med taggiga metallbitar i fickorna. Det som gör oss unika är att vår lösning fungerar helt offline", säger Telcreds medgrundare och vd Carlo Pompili.

De flesta elektroniska lås är antingen uppkopplade mot internet eller bygger på att fastighetsägaren måste installera ett passersystem som kan kosta upp emot 20.000 kronor per dörr.

Den kostnaden är oftast motiverad för en dörr på ett hus inne i en stad. Men för en avlägsen byggnad som sällan får besök, till exempel en mobilbasstation eller ett ställverk ute i skogen som ett elbolag har satt upp, är det fortfarande mer kostnadseffektivt med metallnycklar.

"Men det är samtidigt krångligt. När till exempel Vattenfall ska skicka ut en tekniker till en station någonstans i Norrland för att byta ett aggregat kan personen ibland tvingas åka ganska långt bara för att hämta en nyckel", säger Carlo Pompili.

Problemet ovan är vad Telcred försöker lösa. Bolaget har skapat en mobilapp som gör det möjligt att låsa upp dörrar med en mjukvara som finns i användarens mobiltelefon. De tänkta kunderna är elbolag och telekomföretag.

Enligt Carlo Pompili är problemet med vanliga passersystem att de lagrar väldigt lite informationen i själva nyckelkortet (eller vad det nu är för pryl) och därför måste ringa upp den databas som dörren är kopplad till för att ta reda på vem som får släppas in.

"Med vår modell lagras mer information i stället i användarens mobil. Det är där som verifikationsprocessen sker i stället för i fastigheten. När Vattenfall-teknikern i mitt exempel får ett uppdrag att åka ut till ett visst ställverk för att reparera får han eller hon en sorts digital biljett skickad till sin mobil. Den fungerar som nyckel och sparas lokalt i mobilen under en period", säger Telcred-grundaren.

Nu tar bolaget in 2,6 miljoner i riskkapital som ska användas för att bygga en kommersiell produkt av den forskningsprototyp som bolaget har idag. Utöver Almi Invest, som har funnits med som ägare i flera år, investerar Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius, affärsängeln Niclas Lilja samt det svenska säkerhetsbolaget Yubicos forskningschef Simon Josefsson.

Bland delägarna finns också det Kista-baserade forskningsinstitutet Sics, som i sin tur ägs av staten tillsammans med ett gäng större svenska industriföretag. Det beror på att Telcred har sitt ursprung i ett forskningsprojekt på Sics.

Läs mer