Politikerna går på startup-safari – och det är bättre sent än aldrig

Politikerna går på startup-safari – och det är bättre sent än aldrig

Pressbilder. Bilden är modifierad.

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

För en månad sedan hade knappt en enda politiker besökt startuphubben SUP46 i Stockholm. Men nu, ett reportage senare, dyker de plötsligt upp – en efter en.

När nyhetsmagasinet Fokus i sitt reportage ”Det regnar pengar” gjorde ett nedslag i den svenska startupvärlden och den digitala ekonomin för snart en månad sedan ställde reportern Johan Anderberg den relevanta frågan: Var håller politikerna hus?

Det konstaterades, föga förvånande, att ytterst få politiker har besökt startuphubben SUP46:s lokaler i centrala Stockholm – trots att Stockholm är en av de mest framgångsrika städerna i världen sett till att ta fram digitala miljardbolag. 

Närings- och innovationsministern Mikael Damberg har i stället rest till amerikanska Silicon Valley för att där ”få en bättre inblick i innovationsekosystemet”.

Att ta sig de 500 metrarna från Regeringskansliet till Regeringsgatan, där SUP46 har sina lokaler, var uppenbarligen inte lika intressant.

Men nu verkar någonting plötsligt ha förändrats. Igår klev näringsministern Mikael Damberg in genom dörrarna på SUP46 för att träffa grundaren Jessica Stark, affärsängeln Erik Byrenius och en handfull lovande digitala bolag. Tanken var, som jag har förstått det, att ministern skulle få möjlighet att lyssna på deras tankar och få en inblick i deras vardag.

Med sig hade han naturligtvis även en journalist från en papperstidning som kunde dokumentera hans starka engagemang. 

Men det är inte bara vår nuvarande näringsministern som plötsligt fått upp ögonen för svenska startups. Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, uppges senare idag genomföra precis samma besök som Mikael Damberg gjorde igår. Träffa företagen, lyssna på deras tankar – visa att hon bryr sig.

Huruvida även hon kommer att ha med sig en journalist som dokumenterar engagemanget återstår att se.

Att toppolitikerna till slut beslutat sig för att besöka den här snart två år gamla grogrunden för framtidens Spotify eller Skype är naturligtvis jättebra. Det finns trots allt problem i den här sektorn som inte ens de mest innovativa entreprenörerna kan lösa på egen hand: En bostadsmarknad som försvårar rekryteringar, strul med arbetskraftsinvandring och ogynnsamma skatteregler för optioner för att nämna tre.

Förhoppningsvis är den här typen av besök även mer än bara ett spel för gallerierna. En av personerna som träffade Mikael Damberg igår var dessvärre inte speciellt hoppfull: "Han var vettig och förstod problematiken. Men tror tyvärr inte han kommer prioritera startups, även om man kan hoppas."

Hoppas kan man alltid göra.

Som journalist är det naturligtvis också glädjande att ett välskrivet reportage kan ha bidragit till att få de politiska höjdarna att till slut genomföra den här 500 meter långa resan.

Samtidigt kan jag passa på att konstatera att de numera inte behöver invänta en papperstidning i brevlådan för att lära sig mer om svenska startups, techbolag och pengaströmmar i den digitala ekonomin.

Numera finns det trots allt en tvättäkta mediestartup som dagligen breakar nyheter om svenska startups.

Välkomna in i värmen, Mikael Damberg och Annie Lööf.

Läs fler artiklar
LÄS MER