Sök

Wematter fyller kassan – nu tar 3D-bolaget över Ericssons lokaler

Wematter3D-skrivare

Teamet bakom Wematter. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Linköpingsbolaget får in närmare 10 miljoner kronor i finansiering – och tar över Ericssons gamla kontor.

Startupen Wematter har byggt ett system med 3D-skrivare och mjukvara som gör att företag kan beställa 3D-utskrifter via postorder. Det används bland annat av bolag som behöver särskilda bitar till prototyper som ännu inte börjat produceras.

”On demand”, som det kallas, är dock bara en del av bolagets affärsmodell.

Nu förbereder bolaget sig för sin nya satsning – ”on site”. Det innebär att kunder framöver komma kunna teckna en prenumeration där de får hyra Wematters skrivare och ställa i sina egna lokaler.

”Om till exempel ett bilföretag ska bygga prototyper har de flera skrivare som går konstant i veckor. Då handlar det inte längre om en liten del man vill skriva”, säger Robert Kniola, vd och medgrundare av Wematter.

Men 3D-skrivare kostar att utveckla, ungefär 1 miljoner kronor styck. Därför har bolaget nu tagit in 4 miljoner kronor i riskkapital från sina befintliga ägare samt affärsängeln Håkan Dahllöf.

”Håkan har varit vd för Toyota Material Handling Europe och oberoende styrelseordförande för Wematter. När han såg den plan vi har framför oss blev han väldigt sugen på att investera”, säger Robert Kniola.

Kapitaltillskottet använder bolaget som motfinansiering till ett banklån på minst fyra miljoner. Utöver banklån har bolaget även fått ett bidrag på 1,5 miljoner kronor från Vinnova för att driva forskning med sina 3D-skrivare.

Totalt tillförs alltså närmare 10 miljoner kronor till bolaget.

”Det är dels för att kunna leverera skrivare till pilotkunderna i vår on site-satsning men också för att bygga till exempel en supportavdelning och en marknadsorganisation”, säger Robert Kniola.

Samtidigt passar bolaget på att uppgradera kontoret rejält. Innan har man suttit på inkubatorn Lead i Linköping. Istället tar man över delar av ett kontor som tidigare huserat telekomjätten Ericsson i Linköping.

”Nu har vi gått från 50 till 450 kvadrat. Tanken är att öka med ytterligare 200 kvadrat som kan användas för forskningsdelen”, säger Robert Kniola.

Det kan låta som mycket utrymme för de 12 personer som jobbar på bolaget nu, men om Wematter ska följa sin plan kommer det att behövas.

”Om två år är planen att vi är 30 anställda och omsätter 35 miljoner. Sedan siktar vi på 100 miljoner kronor i omsättning om fem år”, säger Robert Kniola.

Enligt dokument från Bolagsverket värderades Wematter till 50 miljoner kronor i den senaste kapitalrundan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Wematters nya lokaler blev tillgängliga efter Ericssons nedskärningar 2016. Korrekt är att Ericsson flyttade från lokalerna redan 2011. Undertecknade ber om ursäkt för misstaget.

Läs mer