Sök

Daniel Ek hoppas att skivbolagen ska gå med på sänkt ersättning

Breakits podcast

Daniel Ek. Foto: Ann Jonasson.

Breakit

Breakit

Spotifys vd kom häromveckan med ett rätt vågat förhandlingsutspel. Hans bud till skivbolagsjättarna är att de i framtiden ska få nöja sig med 52 procent av musikintäkterna.

I det senaste avsnittet av Breakits podcast pratar Olle Aronsson och Stefan Lundell om förhandlingarna - där skivbolagen sätter hård press på den svenska musiktjänsten.

Spotify har visserligen blivit något av en räddande ängel för skivbolagen. Men det hindrar inte de gamla musikjättarna från att sätta hårt mot hårt vid förhandlingsbordet.

"Det här är ju lite av ett chicken race. Skivbolagen vet att Spotify måste få ett mer långsiktigt avtal på plats innan bolaget ska till börsen, och börsnoteringen kan inte dröja hur länge som helst", säger Stefan Lundell i podcasten.

Enligt den vanligtvis mycket välunderrättade affärstidningen Financial Times (artikel bakom betalvägg) så har Daniel Ek nyligen kommit med följande utspel till skivbolagen: De måste gå med att få sin ersättning sänkt från 58 procent till 52 procent av Spotifys musiktintäkter.

I de siffrorna är inte ersättning till låtskrivare och textförfattare medräknat, utan det syftar specifikt på skivbolagen.

"Om Spotify ska bli lönsamt så krävs det nog att ersättningen sänks. Daniel Ek har därför valt att erbjuda ett och annat i utbyte, för att få dem att tacka ja", säger Stefan Lundell i podden.

Lyssna på hela avsnittet där vi pratar om Spotifys väg mot lönsamhet, Klarnas nyemission och mediernas Facebook-beroende.

Läs mer