Therese Grahn satsar allt på att göra våra barn till digitala uppfinnare med Pyzzle it

Pyzzle it Veckans Break?
Therese Grahn satsar allt på att göra våra barn till digitala uppfinnare med Pyzzle it

Pyzzle it grundades 2014 av Therese och Fredrik Grahn – men hela familjen är med i bygget. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

Hon sade upp sig från jobbet – och blev entreprenör på heltid. Nu ska Therese Grahns app Pyzzle it, som låter barnen själva designa sina grejer, ut i världen.
”Vi ska ta en del av leksaksmarknaden”, säger hon.

För tre år sedan satt Therese Grahn i pysselrummet hemma med sina två döttrar. Den ena satt och pysslade på traditionellt sätt. Den andra lekte med en app. Själv skulle Therese Grahn precis lägga en beställning på nätet. 

Där och då fick Therese Grahn idén, som skulle leda till att hon sade upp sig från det trygga jobbet som storkundsansvarig på Telenor. 

Tänk om barnen själva kunde designa saker via en app, som föräldern sedan kan beställa och få hem i brevlådan. 

”Barn begränsas till de produkter som vuxna har skapat åt dem. Ger man dem ett vitt papper blir det någonting helt annat”, säger Therese Grahn. 

För henne var steget att säga upp sig för att satsa på sin entreprenörsdröm inte ett svårt beslut. Hon kommer från en entreprenörsfamilj, och hennes man Fredrik Grahn är en av grundarna av videoannonsbolaget Playad media group. 

Tillsammans startade de 2014 bolaget Pyzzle it. Hösten 2015 släpptes bolagets första app. Enkelt beskrivet är det en lekfull app (tänk Toca Boca) som låter barn sätta ihop egna armband med berlocker av egna fotografier och glaspärlor.

Appen har, enligt Therese Grahn, laddats ned 3.500 gånger. 700 av dessa nedladdningar har skett den senaste månaden. 

I dagsläget har omkring 500 armband skapats och beställts via appen. Samtliga har pysslats ihop av Therese Grahn personligen innan de skickats till mottagaren.  

”Som det är nu så är det jag som sätter ihop dem, men tanken när vi skalar upp i fler länder är att ha lokala pysslare i varje land”. 

Armbandsappen är dock bara början. Therese Grahn har globala ambitioner med sitt Pyzzle it, som i fjol omsatte knappt 50.000 kronor. 

”Vår tanke är att ta en del av leksaksmarknaden. Barn kan sätta ihop egna nallebjörnar, plastfigurer eller designa kläder”. 

I nuläget är Pyzzle it finansierat med ett innovationslån från Almi, samt med grundarets egna tillgångar. Planen är att ta in omkring fem miljoner kronor i riskkapital för att skala upp till fler länder och lansera fler appar för nya produkter. 

”Om fem år hoppas jag att vi finns i 20 länder och ett tiotal appar”, säger Therese Grahn. 

Hur fick du modet att säga upp dig och satsa på din idé?

”Jag kände att idén var så pass bra att detta bara måste hända, så det var faktiskt inte ett så svårt beslut”. 

Fotnot: I "Veckans break?" presenterar vi varje helg ett helt nytt svenskt startupbolag – som är i en mycket tidig fas. Läs tidigare artiklar i serien här

Läs fler artiklar
LÄS MER