Revault är ett lokalt moln som du kan bära på handleden

RevaultBraceit

FOTO: Braceit

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Linköpings-produkten Revault är en kombination mellan fysiska lagringsenheter som usb-minnen och molntjänster. Den kan bäras som halsband, nyckelring eller klocka.

I vår helgserie ”Veckans Break?”, där vi skriver om nylanserade produkter och tjänster, har turen äntligen kommit till en fysisk pryl: Revault.

Josef Haddad är vd för Linköpingsföretaget Braceit som har tagit fram produkten. Han säger att trots att vi de senaste åren sett en explosion av molntjänster finns det en motrörelse som hellre använder fysiska enheter som usb-minnen och externa hårddiskar.

“Data är tillgångar både före privatpersoner och företag. Molnet är praktiskt, men det är inte lika säkert från intrång som bärbara enheter. Å andra sidan är det lätt att tappa eller bli bestulen på sådana enheter”, säger Josef Haddad.

För att få med de positiva delarna i både moln och bärbara enheter bestämde sig de 16 personerna som utgör Braceits team att ta fram en produkt som kombinerade dem.

“Men vi hade olika synpunkter på hur den skulle vara utformad och kunde inte komma överens”, säger Josef Haddad.

Därför startade de ett community med medlemmar från Nordamerika och Europa och överlät produktutvecklingen till de 2400 medlemmarna där. Enligt Josef Haddad var det också ett sätt att validera att det fanns en marknad för produkten.

“I vanliga fall tar ett företag fram en produkt och sedan lämnas den till fokusgrupper som får komma med synpunkter och sedan börjar de om. Det tar tid och kostar pengar. Vi presenterade vår idé och sedan har vårt community  fått bestämma hur mycket minne det skulle vara, välja design, namn och vad som skulle finnas med”, säger Josef Haddad.

Resultatet blev en enhet på mindre en 90 gram som användaren kan bära med sig som ett eget litet moln.

“Du kan ladda upp saker till Revault från vilken enhet som helst och synkronisera dem precis som med molnet. Det är bara du som kommer åt den och så finns det ingen datakostnad för att plocka fram datan igen och du påverkas inte av dålig uppkoppling. Enheten fäster du på din arm eller runt halsen vilket gör den svårare att tappa bort”, säger Josef Haddad.

Dessutom visar den vad klockan är.

“Den här produkten riktar sig mot alla som använder sig av data. I vårt community har vi allt ifrån 16-åringar till de som är över 60 år”, säger Josef Haddad.

Braceit har bestämt sig för att crowdfunda den sista delen av utvecklingen och har därför gett intressenter möjlighet att beställa klockan via Indiegogo.

Priset är drygt 1.400 kronor för modellen med minst minne och leverans är beräknad till januari nästa år.

Uppdatering: Revault nådde på två dagar sitt mål om att samla in 65.000 dollar på Indiegogo.

Läs mer