Acast värvar Leandro Saucedo – som ska säkra ny stor kapitalrunda

Acast
Acast värvar Leandro Saucedo – som ska säkra ny stor kapitalrunda

Erik Wisterberg

Reporter

Poddplattformen Acast ska ta in sin största investering hittills. Leandro Saucedo är mannen som ska få det att hända.

”Familjens snille”. Med de orden beskrev den folkkäre artisten Danny Saucedo sin bror Leandro för Dagens Nyheter. 

Den forne handelsstudenten Leandro Saucedo har ett förflutet på bolag som JP Morgan, Access Partners, 3i Group och Christiansen Stenstierna. På det sistnämnda riskkapitalbolaget var Leandro Saucedo investeringsansvarig. 

Nu har han värvats till poddstartupen Acast. Uppdraget: att säkra nästa fiansieringsrunda. Tidigare har grundarna Måns Ulvestam och Karl Rosander själva hanterat relationen med investerare. 

”Acast har vuxit väldigt snabbt sedan starten. Med 65 anställda och mer än 50 miljoner lyssningar i månaden är vi världens största poddcastföretag. Hittills har jag och Måns hanterat nya investeringar men vi hinner inte med alla förfrågningar och investerarsamtal, därför är det dags att ha en dedikerad person för det här nu”, säger Karl Rosander till Breakit. 

Acast, som likt Spotify gör förluster under uppbyggnads- och expansionsfasen, har tidigare tagit in omkring 80 miljoner kronor i två nyemissioner. Mediejätten Bonnier samt riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson finns bland investerarna. 

Leandro Saucedos ansvar är nu att knyta upp rätt investerare till nästa finansieringsrunda, som blir större än de tidigare.  

”Precis som med alla riskkapitalfinansierade bolag så krävs externt kapital, vilket är Leos uppgift att säkra. Under 2017 så kommer vi ta in externt kapital, om vi hittar rätt partner”, säger Karl Rosander. 

Han vill inte avslöja hur mycket pengar Acast ska ta in, men uppger att nyemissionen kommer att vara av ”karaktären av en amerikansk B-runda”. 

Det innebär att det handlar om en nyemission som troligen landar på över 100 miljoner kronor. 

Läs mer

KARTLÄGGNING: Hemliga handeln med tech-aktier utanför börsen – allt du behöver veta

Frida Klevemark ska locka poddstjärnor till Acast: "Både lyxigt och utmanande"

Acast inifrån: Den okända historien om poddsuccén – "Vi har tjänat bra med pengar"

Läs fler artiklar
LÄS MER