Nu töms Hemnet - delar ut mångmiljonbelopp inför ägarbytet

Breakit - Nu töms Hemnet - delar ut mångmiljonbelopp inför ägarbytet

Hemnet delar ut miljoner inför ägarbytet. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Dokument avslöjar miljonrullningen i bostadssajten Hemnet.

Spelet om Hemnet – Sveriges ledande sajt för bostadsannonser på nätet – slutade som bekant med att ett amerikanskt riskkapital och ett par svenska techentreprenörer tar över sajten

Det handlar om General Atlantic samt Pierre Siri och Henrik Persson. 

”Hemnet är ett fantastiskt varumärke som svenska folket använder väldigt ofta. Vi tror verkligen att det är en diamant som kan slipas vidare”, sade Pierre Siri till Breakit.

En av Hemnets kanske största tillgångar är givetvis den högoktaniga data som genereras kring bostadsspekulanter och säljare. Men bolaget har också genererat stora vinster de senaste åren. 2013 började Hemnet ta betalt för sina annonser av bostadssäljarna. 

2015 omsatte Hemnetkoncernen 182,1 miljoner kronor – och gjorde en vinst på 46,5 miljoner kronor. 

Nu töms bolaget på tillgångar inför ägarbytet, kan Breakit berätta. Det visar dokument inlämnade till Bolagsverket, som ägartjänsten Vembi nosat rätt på.

Den 12 januari tog styrelsen i Hemnet beslut om att drygt 62 miljoner kronor skulle delas ut i en extra aktieutdelning. Utdelningen skulle enligt styrelsens beslut fördelas lika över det totala antalet aktier i bolaget. 

Ägare i Hemnet innan övertagandet var Swedbank Fastighetsbyrå (34 procent), Mäklarsamfundet (25 procent), Fastighetsmäklarförbundet (25 procent) och Svensk Fastighetsförmedling (16 procent). 

Att ett bolag delar ut tillgångar inför ett ägarebyte är tämligen vanligt. Vilka tillgångar, eller skulder, som ska tas över av den nya ägaren brukar regleras inför affären.

Läs fler artiklar
LÄS MER