Nya lagförslaget ska stoppa e-handel med alkohol

Mathem Vin e-handel
 Nya lagförslaget ska stoppa e-handel med alkohol

Vin ska köpas på Systembolaget, enligt nya förslaget. Foto: AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Kan slå mot Mathems vinoffensiv.

Mathems nya affärsidé är att bära hem vin till sina kunder. Det kunde Breakit rapportera om tidigare i veckan. 

"Det här handlar i första hand om att förenkla vardagen för våra kunder. I andra hand vill vi få bättre lönsamhet för våra 250 budbilar och så förstås bidra till en bättre miljö, vilket det blir om man kan samordna transporter", sade Mathems medgrundare Tomas Kull till Breakit

Att döma av engagemanget på vår Facebooksida är det en efterlängtad nyhet.
Men Mathems planer kan stoppas av ny lagstiftning som är på väg i Sverige.

E-handel.se rapporterar om lagförslaget som går under namnet ”Reglering av distanshandel med alkoholdrycker”. Enligt förslaget ska kunden själv anlita den som sköter transporten av alkoholen.

”Det innebär att de e-handlare som i dag säljer till exempel vin från utlandet till svenska konsumenter med hemleverans skulle få sin affärsmodell förstörd”, skriver e-handel.se.

Lagförslaget har varit ute på remiss, och fått en del kritik. 

Enligt skrivelsen från socialdepartementet ska den nya lagen börja gälla redan vid årsskiftet. Det är dock värt att poängtera att det inte är klubbat än. 

Mathems modell skulle kunna stoppas om förslaget blir verklighet.

E-handlaren har ett samarbete med vinimportören Winefinder, som i sin tur använder sig av ett danskt bolag. Vinet beställs på Mathems svenska sajt - men formellt sett går beställningen till Winefinders danska lager. Mathems leveransbilar kör hem vinet till de svenska kunderna. 

Fakta: E-handeln med alkohol i Sverige

• Före 1 juli 2008 var det inte tillåtet för privatpersoner att föra in sprit, vin eller starköl till Sverige annat än om hen själv transporterade dryckerna (eller beställde via Systembolaget).

• Efter två domar i EU-domstolen ändrades lagen på området. Det blev då tillåtet att föra in alkoholdrycker till Sverige för privat konsumtion genom "yrkesmässig befordran eller annan oberoende mellanhand".

• Sedan dess har ett flertal aktörer växt fram som erbjuder svenska konsumenter att beställa alkoholdrycker på internet och få leverans direkt hem till dörren.

• Socialdepartementet konstaterar att denna utveckling är "bekymmersam" med. Detta då sprit, vin och öl över nätet luckrar upp Systembolagets monopol, samt kan motverka Sveriges alkoholpolitiska mål. 

Läs fler artiklar
LÄS MER