Linköpingsbolaget Donya Labs köps upp av Microsoft: "Det känns fantastiskt"

Microsoft Simplygon
Linköpingsbolaget Donya Labs köps upp av Microsoft: "Det känns fantastiskt"

F.v. Medgrundarna Ulrik Lindahl och Koshi Hamedi.

Erik Wisterberg

Reporter

De startade sitt banbrytande 3D-bolag redan 2006. Nu skördar Ulrik Lindahl och Koshi Hamedi frukten av tio års slit.
"Microsoft blir en perfekt partner", säger Koshi Hamedi.

Så sent som förra veckan kom nyheten att Limes Audio köps upp av Google. Nu köps ännu en svensk startup av en av världens techjättar.

På tisdagskvällen gick den amerikanska mjukvarujätten Microsoft ut med att man förvärvar Linköpingsbolaget Donya Labs, som ligger bakom 3D-programvaran Simplygon.

"När vi startade för tio år sedan hade vi en vision om att 3D skulle bli ett viktigt framtidsmedie. Vi var väldigt tidiga med vår idé och nu kan vi skörda frukten av det och jobba hårt för att förverkliga vår vision tillsammans med Microsoft", säger Koshi Hamedi till Breakit. 

Hur känns det att bli uppköpt av ett av världens största it-bolag?

"Det känns fantastiskt. Vår teknik passar perfekt med deras vision om 3D för alla. Vi har verkligen hittat en bra köpare, precis som vi ville ha det." 

Nyligen aviserade Microsoft en stor offensiv inriktad just på 3D.

"Förvärvet är en viktig pusselbit i Microsofts vision och strategi för att tillgängliggöra 3D för alla", skriver Microsoft i ett pressmeddelande. 

Med programvaran Simplygon har Donya Labs tagit dataspelbranschen med storm. Linköpingsbolaget har idag över hälften av världens största dataspelbolag som sina kunder. Några exempel är Kings ägare Activision Blizzard och Square Enix.

Simplygons programvara gör det möjigt för spelbolag att automatiskt komprimera 3D-modeller i spel. Det gör i sin tur att spelen kräver mindre datorkraft för att fungera. Bolag som inte använder Simplygons tjänst gör vanligtvis det arbetet manuellt, vilket kräver både tid och resurser.

Donya Labs omsatte 35 miljoner kronor under 2015 och redovisade en förlust på 1,7 miljoner kronor. 

Redan 2008 investerade statliga Almi Invest i bolaget, och hade inför affären 10 procent av aktien. 2013 gick SEB Venture Capital in med 10 miljoner kronor i bolaget. 

Koshi Hamedi vill inte uppge hur mycket pengar som Microsoft betalar – eller hur stor ägarandel han och medgrundaren Ulrik Lindahl satt på.

"Inga kommentarer. Men vi och våra medarbetare är sjukt nöja och glada över att få Microsoft som partner. De satsar hårt på 3D, och vår teknik är en möjliggörare för det".

Donya Labs ägdes också av ett antal medarbetare. Enligt Breakits uppgifter köper Microsoft samtliga nuvarande ägares andelar. 

"För Almi Invest innebär detta att vi gör en av våra bästa affärer någonsin och för Linköping att Microsoft etablerar sig här", säger Fredrik Malmström, investeringsansvarig på Almi Invest i en skriftlig kommentar. 

Läs en längre intervju med Koshi Hamedi här.  

Läs fler artiklar
LÄS MER