Tinks nya giv är att stoppa folk som vill sno din identitet

Tink
Tinks nya giv är att stoppa folk som vill sno din identitet

Sara Lindmark

Reporter

Tinks app har gjort det lättare för svenskarna att hålla koll på sin privatekonomi. Nu släpps en ny tjänst som ska skydda från ID-kapning på nätet.

ID-kapning innebär att en person använder en annan persons identitet för att på så sätt kunna utföra olika typer av beställningar på varor, kreditkort eller telefonabonnemang.

Enligt Tink får någon i Sverige sin identitet kapad var tionde minut. Det vill företaget råda bot på och lanserar i dag ID-koll som är en del av den befintliga appen.

“Vi har en kvarts miljon användare av Tink och när vi undersökte intresset bland dem så visade sig att cirka 85 procent var intresserade av en tjänst som stoppar ID-kapningar”, säger Daniel Kjellén, medgrundare och vd för Tink.

En undersökning genomförd av SIFO på uppdrag av företaget visar att 43 procent av svenskarna är oroliga för att de ska råka ut för en ID-kapning.

“Fram tills nu har det varit relativt svårt och dessutom kostsamt att skydda sig. Vi insåg att det fanns mycket vi skulle kunna göra i realtid och har träffat alla tänkbra aktörer på den här marknaden, som polisen och kreditupplysningsbolag. De har inte haft den teknik som vi sitter på”.

I höstas började de att utveckla produkten och sedan januari har 5.000 personer testat tjänsten.

“Responsen har varit sjuk bra, vi har försökt göra processen extremt enkel och användarvänlig. Sedan finns det förstås inget helt garanterad skydd för bedragare kommer alltid bli smartare och smartare. Men ju fler aktiva personer som använder ID-koll desto bättre eftersom underlaget till stor del blir användargenererat”, säger Daniel Kjellén.

Såhär fungerar det: Appen scannar samtliga transaktioner kopplade till användarens konton. På så sätt upptäcks onormala beteenden som till exempel dubbeldragningar.

Alla mottagare matchas dessutom mot branschorganisationen Svensk handels stopplista och information från offentliga register scannas varje dygn för att hitta ändringar som kan indikera en identitetsstöld eller skimning.

“Om något onormalt upptäcks får du en notifikation direkt i din telefon som du antingen kan reagera på eller avfärda som ofarlig. Du kan också slå på locations och då får du en varning om det sker en transaktion där du inte befinner dig. Vi bevakar också offentliga data och varnar om din folkbokföringsadress eller bolagsengagemang ändras, säger Daniel Kjellén.

Tink har än så länge inga intäkter men ledningen har tidigare indikerat att en tänkbar affärsmodell är att bli försäljningskanal för till exempel försäkringar eller andra privatekonomiska produkter.

Bolaget tog in motsvarande 33 miljoner kronor i riskkapital förra året, från danska Sunstone samt de svenska affärsänglarna Sven Hagströmer och Niklas Storåkers.

Läs fler artiklar
LÄS MER