Just Football rekryterar bara 19-åriga kodare: "De lär sig snabbare”

Just Football
Just Football rekryterar bara 19-åriga kodare: "De lär sig snabbare”

Teamet på Just Football.

Johanna Ekström

Reporter

Fotbollsappen Just Football växer med unga utvecklare - här är deras bästa tips för att hitta rätt personer.

Startupen Just Football har tagit fram en app som ska göra det enklare att spela spontanfotboll och mäta prestationer på träningar.

“Det vi försöker åstadkomma är att fler ska spela fotboll oftare, med fler nya människor. Det ska bli enklare och roligare”, säger medgrundaren och vd:n Joel Fredman Klockar.

Bolaget var ett av två som togs ut till Handelshögskolans inkubatorprogram SSE Business Lab i våras, men har nu vuxit ur de lokalerna.

Inklusive de fyra grundarna är man nu tio personer, varav åtta på heltid. Och det är en ung skara. Av de fyra kodare som man anställt har samtliga varit 19 år (en har hunnit fylla 20 nu).

Något som enligt Joel Fredman Klockar är delvis en slump. Men inte helt.

“Vi har även haft intervjuer med äldre och mer välutbildade utvecklare. Vissa intervjuer har känts bra, men sen kanske det har fallit på ett kodtest som de inte klarat av. De som är kvar är de som har varit snabbast och bäst”.

“De som är yngre är oftast självlärda och snabba på att lära sig nya språk. De löser också problem snabbt på egen hand. Det kan vara så att vi också har lyckats hitta de absolut bästa i den åldern”, säger han.

Bolagets tekniska chef är till exempel den unga supertalangen David Fant, som som enda svensk fick stipendium av Apple för att delta på deras utvecklarkonferens.

Är det inte för att de yngre är billigare också?

“Helt ärligt har vi inte fokuserat på det, vi vill bygga ett så starkt team som möjligt, och har fokuserat på de som funkat bäst. Men vi har även många seniora personer i bolaget och en rad erfarna rådgivare runt oss”.

“Vi är ett väldigt dynamiskt team nu, vi är väldigt olika och duktiga på olika saker. Det är en blandning av teknik och fotboll. Så länge du har ett bra team är det lätt att attrahera duktiga personer”, säger Joel Fredman Klockar.

Under 2017 ligger fokus på att få in fler användare samt att göra appen mer användarvänlig. Hittills har bolaget varit självfinansierat, men nu planerar man också att ta in externt kapital.

Visionen är också att längre fram införa ett spelmoment i appen genom att koppla riktiga fotbollsmatcher till ett spel i mobilen.

"Tanken är att kombinera ett spel i mobilen med verklig fotboll för att skapa som en slags Fifa-upplevelse för användarna. Om spelet blir tillräckligt intressant kan det locka ungdomar till att spela fotboll på raster och efter skolan", säger Joel Fredman Klockar och fortsätter:

“Men det ligger kanske 1,5 år fram i tiden. Vi är live med kärnan. Nu fokuserar vi på att få feedback från användarna”.

Affärsmodellen bygger i nuläget på sponsorer och event. I sommar anordnar man till exempel turneringen Young gun tillsammans med sajten Footbolltransfers.com, där vinsten är en provträning med holländska storklubben Feyenoord. Men man ser framöver intäkter från användarna som den största intäktskällan.

"Vi håller idag på att utveckla en stark affärsmodell både mot företag och konsumenter i appen. Konsumentdelen kommer att handla om att ge användaren den optimala spelupplevelsen, medan företagsdelen ska bestå av plattformen för att sammankoppla användarna med relevanta varumärken", säger Joel Fredman Klockar.

Just Footballs bästa tips för att rekrytera utvecklare: 

1. Att hitta en person som leder utvecklingsarbetet var en nyckel för oss. I vårt fall var det jag och min kollega Christopher som hittade vår tekniska chef David Fant via gemensamma kontakter. Där handlade det i vårt fall om börja jobba tillsammans väldigt förutsättningslöst med målsättningen att verifiera kompetensen hos båda parter. Efter att ha sett att båda sidor kunde leverera blev det enklare att ta nästa steg, som i vårt fall blev att vi startade bolaget tillsammans. Jag tror många kanske glömmer att det även är väldigt viktigt för tekniska personer att lita på business-sidan av projektet för att det ska kännas tryggt att hoppa på ett projekt. 

2. Nätverka mycket. Vi hade en period där vi gick på alla meetups och hackathons. Här tror jag också att det är viktigt att det är en teknisk person som nätverkar. Många utvecklare är väldigt uppvaktade och om det kommer otekniska personer till träffar för utvecklare kan det till och med bli kontraproduktivt. 

3. Ett bra team attraherar bra personer. Vi var väldigt noga med att inte ta in personer som inte kändes helt hundra trots att vi var i stort behov av utvecklare. Vi har även sagt upp personer i ett skede där vi behövde bli fler. Detta tror jag har resulterat i att vi kommer ha lättare att attrahera duktiga personer framöver. 

Läs fler artiklar
LÄS MER