Mathem låter dig köpa vin på nätet med hemleverans

Mathem
Mathem låter dig köpa vin på nätet med hemleverans

Mathems vd Tomas Kull börjar sälja vin. Foto: TT/Sara Lindh.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska e-handelsbolaget Mathem har börjat sälja vin på sin sajt, kan Breakit berätta. Därmed tar bolaget strid mot alkoholmonopolet.

Vi rapporterade i somras om att Mathem, som är störst i Sverige på livsmedel på nätet, hade planer på att börja utmana Systembolaget.

Då var beskedet från ledningen lite svävande. Nu har dock Mathem gjort slag i saken. På företagets sajt finns numera starkvin med i sortimentet (se skärmdump nedan).

Det tidigare beskedet från bolagets medgrundare Tomas Kull var att den svenska alkohollagstiftningen gjorde det svårt för Mathem att sälja alkohol.

"Vi funderade på det för tre, fyra år sedan, men sedan slutade vi med det. Hemleverans av alkohol är inget vi ska göra just nu”, sa han till Breakit i augusti.

En av stötestenarna är att Mathem är ett svensk-registrerat bolag, vilket försvårar vinförsäljning.

Bolaget har nu löst saken genom ett samarbete med vinimportören Winefinder, som i sin tur använder sig av ett danskt bolag. Vinet beställs alltså på Mathems svenska sajt - men formellt sett går beställningen till Winefinders danska lager.

"Det här handlar i första hand om att förenkla vardagen för våra kunder. I andra hand vill vi få bättre lönsamhet för våra 250 budbilar och så förstås bidra till en bättre miljö, vilket det blir om man kan samordna transporter", säger Mathems medgrundare Tomas Kull.

Tomas Kull säger att han ser Mathem som snarare en transportör av vinet än som en försäljare.

"En kund som vill lägga till vin i sin matkasse måste göra två olika betalningar. Vi på Mathem tar inte emot några pengar för vinet, utan pengarna går till Winefinders danska bolag. Vi får en ersättning för att vi kör ut varorna", säger Tomas Kull.

Enligt Mathem är det alltså formellt inte Mathem som säljer vinet - de bara förmedlar en kontakt till säljaren. Det kan låta som en onödig lek med ord men skillnaden är viktig rent juridiskt.

Reglerna för e-handel med alkohol är en kontroversiell fråga i Sverige, på grund av Systembolagets monopol och landets restriktiva alkoholpolitik.

Eftersom Sverige är medlem i EU finns det dock ett politiskt tryck från Bryssel om att Sverige inte ska försöka hindra privatimport av alkoholhaltiga drycker. Detta eftersom det är ett hinder mot den fria rörligheten för varor inom unionen.

Klart är att det finns stora pengar i att sälja alkohol. Statliga Systembolaget omsatte under 2015 närmare 28 miljarder kronor, inklusive alkoholskatt.

Det kan dock vara för tidigt att jubla för alla vinentusiaster där ute, att döma av ett nytt lagförslag.

Mathem lär dock fortsätta öka antalet partnerskap där bolaget bär ut varor även åt andra handlare, oavsett om lagstiftaren sätter käppar i hjulen för just Winefinder-samarbetet. I veckan kunde vi berätta att Mathem tar ytterligare ett steg mot att bli ett budbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER