Izettle bestämmer sig för att Apple Pay är vän, inte fiende

Izettle
Izettle bestämmer sig för att Apple Pay är vän, inte fiende

FOTO: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Svenska Izettle lanserar idag vad bolaget kallar för "nästa generations betalterminal" - en kortläsare som har stöd för kontaktlösa betalningar och Apple Pay.

Den nya läsaren har stöd för NFC-teknik, på svenska kallad närfältskommunikation. Det innebär att kunden till exempel kan betala genom att hålla en smartklocka strax intill betalterminalen, utan att röra den.

Lanseringen kan tolkas som att Izettle, som fortfarande främst associeras med sina kortläsare, förbereder sig för en framtid där människor har slutat använda kort eller där mobila betalningar åtminstone har blivit betydligt mer populärt.

"Efter att ha provat Apple Pay är jag fast övertygad om att tjänsten kommer att leda till en förändring i många konsumenters betalningsbeteende, och jag ser fram emot att Apple lanserar stöd för Apple Pay utanför USA", säger Izettles grundare Jacob de Geer.

Den nya läsaren heter Card Reader Pro Contactless (inte särskilt slagkraftigt om du frågar mig) och har även stöd för vanliga kortbetalningar med chip och pinkod. Den första lanseringen sker i Storbritannien 1 juni där läsaren ska kosta motsvarande cirka 1.000 kronor.

Mobila betalningar har länge varit ett populärt investeringstema i techindustrin, utan att slå igenom på full front. En orsak som ofta lyfts fram är att kortbetalning trots allt är ganska smidigt och att steget till att lämna plånboken hemma är långt för de flesta, bland annat eftersom plånboken ofta innehåller fler saker än betalmedel.

Jacob de Geer har tidigare uttryckt sig skeptiskt om betalningar med mobilen och andra elektronikprylar. Nu har han svängt - på grund av Apple Pay.

"Sedan smarta telefoner började få fotfäste har vi alla längtat efter att kunna lämna plånboken hemma. Det är lockande att föreställa sig en värld där det räcker med att svepa telefonen eller klockan för att genomföra en betalning. Vi är snart där", säger Jacob de Geer.

Frågan är vad Izettles roll blir - ett kortläsarbolag i en kortlös värld. Att döma av vad Jacob de Geers grundarkollega Magnus Nilsson sa till mig när jag träffade i mars har Izettle länge planerat för den förändringen.

"Vi är inte beroende av våra kortläsare. Hårdvaran är nog borta om tio år. Inte mig emot, för oss är den mest en kostnad", sa han då.

Läs fler artiklar
LÄS MER