Roger Johanson hoppar av från Skandia - går till Caram

Breakit - Roger Johanson hoppar av från Skandia - går till Caram

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Roger Johanson på Skandia har investerat över 5 miljarder kronor i svenska tillväxtbolag.

Roger Johanson är en doldis på den svenska techscenen men inte desto mindre än av dess verkliga tungviktare. Som ansvarig för försäkringsjätten Skandias riskkapitalportfölj har han pumpat in åtskilliga miljarder i fonder som i sin tur köpt aktier i en rad framgångsrika techbolag.

Via riskkapitalfonder är Skandia idag ägare i till exempel Spotify, Snapchat, Uber och Twitter. För något år sedan såg Roger Johanson också till att Skandia blev direktägare i Klarna genom att investera 200 miljoner kronor i bolaget.

Under Roger Johansons ledning har Skandias riskkapitalportfölj utvecklats mycket starkt där investeringarna i techfonderna sticker ut extra mycket. Avkastningen inom området venture, där investeringar i techbolag ingår, har legat på i genomsnitt 20 procent de senaste fem åren.

”Vi har investerat drygt fem miljarder kronor i svensk venture capital under samma period. Det innebär att vi idag är Sveriges största ägare i det segmentet”, säger Roger Johanson.

Men nu slutar han på Skandia och tar istället klivet över till nystartade Caram som har riskkapitalbolaget Altor som huvudägare. Caram bildades i samband med att Altor köpta finanskoncernen Carnegies fondbolag hösten 2015. Roger Johanson blir partner och delägare i Caram. 

“Alla detaljer är inte klara än men planen är att vi på sikt ska hjälpa lite mindre pensionsbolag och institutioner att komma in som investerare i bland annat venture capital- och buyout-fonder”, säger Roger Johanson.

Trots att många talar om upptrissade värderingar tycker han att investeringsklimatet fortfarande är bra i Norden:

“Venture-förvaltarna utvecklas och antalet starka bolag som växer ökar. Antalet Venture-förvaltare i Europa har också ökat de senaste åren. Det innebär också att konkurrensen från utländska investerare ökar. Värderingarna är fortsatt höga för de starkaste profilbolagen men i stort så är värderingarna på samma nivå som för något år sedan”, säger han.

Länge var Skandia relativt ensamma bland svenska institutioner om att investera i nordiska techfonder men nu ser Roger Johanson ett ökat intresse:

“När det gäller Nordiska institutioners aptit att investera i venture så är den faktiskt på uppgång. Något som är glädjande tycker jag. Dock är det många svenska institutioner som står kvar på sidlinjen. De statliga initiativ som skapats på senaste tiden har haft för kort tid i marknaden för att man ska kunna se någon påverkan”, konstaterar han.

Läs fler artiklar
LÄS MER