Annika Falkengren lämnar storbanken SEB – efter elva år

SEB SEB Ventures
Annika Falkengren lämnar storbanken SEB – efter elva år

Finwire / Breakit

Annika Falkengren har varit vd för SEB i elva år. Nu lämnar hon.

Storbankens SEBs vd och koncernchef, Annika Falkengren, har informerat bankens styrelse om att hon har beslutat lämna SEB i juli 2017. 

Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen kommer nu att initiera rekryteringsprocessen efter en ny vd och koncernchef.

"Styrelsen kommer nu att inleda rekryteringen efter en ny vd och koncernchef med målet att säkerställa en smidig succession. Såsom tidigare har kommunicerats kommer bankens årsbokslut att presenteras den 1 februari. Dagens kommunikation är enbart relaterad till Annika Falkengrens beslut att lämna SEB. Vår befintliga affärsplan och våra finansiella mål kvarstår oförändrade", säger Marcus Wallenberg i en kommentar.

Storbanken SEB har de senaste åren riktat allt mer fokus mot den svenska startupsektorn. Banken har bland annat, via sitt investmentbolag SEB Ventures, investerat i flera svenska startups, exempelvis leasing- och avtalsbolaget Leasify och Now Interact. SEB driver även ett fintechlabb för startups. 

Någon större oro för hotet från fintechbolagen som utmanar bankerna har Annika Falkengren däremot inte visat under sin tid som bankboss. Hon har bland annat konstaterat att storbankerna inte är några "sömninga elefanter".

"Vi får väl se vem som vinner långsiktigt. Det är fintech som är hajpen just nu, men om man tittar på bolagen är det inte många som tjänar pengar", konstaterar hon .

Annika Falkengren kommer senare under 2017 att tillträda en operativ roll som delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group, som främst är verksam utanför SEB:s hemmamarknader. Hon slutar i SEB senast under juli 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER