Skattesmäll hotar e-handlare - regeringens förslag sågas

Skattesmäll hotar e-handlare - regeringens förslag sågas

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Den nya bankskatten slår inte bara mot finanssektorn

Finansiella tjänster är idag momsfritt och en ny utredning föreslog i november därför att alla företag som säljer den typen av tjänster istället ska betala en skatt på 15 procent av lönekostnaden, utöver arbetsgivaravgiften.

Finansminister Magdalena Andersson har kallat den nya avgiften för en bankskatt - men nu visar det sig att en rad andra branscher också kommer att drabbas av skattehöjningen. Dagens industri uppger att som förslaget är utformat idag så kommer alla företag som förmedlar krediter, erbjuder avbetalning eller försäkring i samband med köp omfattas.

Det innebär att bland annat e-handelsföretag kommer att träffas av den nya lagen. Många svenska e-handlare ger nämligen både krediter i form av avbetalning samt erbjuder olika typer av försäkringar.

Förslaget, som presenterades av regeringens utredare i november och väntas ge mellan 3,7 och 7 miljarder kronor i ökade skatteintäkter, får kraftig kritik från flera håll.

”Det är ett riktigt dåligt skatteförslag som helt missar målet”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna till DI.

Enligt Skatteverkets beräkningar handlar det totalt om 318.000 företag som riskerar att träffas av den nya skatten. Skatteverket är också kritiska:

”Det är svåra regler som kommer att drabba alltför många företag ”, säger enhetschef Tomas Algotsson til Dagens industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER