Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Jörgen Lantto på Breakits balkong. Foto: Robin Flodén.

Johanna Ekström

Reporter

Många småsparare följer varje investeringssteg han tar - på gott och ont. Nu talar Fingerprints petade vd Jörgen Lantto ut om tiden på det skandalomsusade bolaget och om sitt nya liv.

Fingerprints dåvarande vd sitter på ett plan från Seychellerna. Plötsligt kommer en okänd person fram i flygplansgången.

“Hej, ursäkta om jag stör. Jag ville bara tacka dig och berätta att jag, familjen och hela släkten har fått möjlighet att göra den här resan tack vare dig och dina kompisar”, säger mannen.

En annan gång får Jörgen Lantto ett mejl från en man som berättar att hans 75-åriga pappa ska åka på sin första utlandssemester någonsin – tack vare Fingerprint.

“Jag fick höra många solskenshistorier när det gick bra för bolaget. Det händer fortfarande att folk kommer fram och stoppar mig på stan”, säger Jörgen Lantto.

Han har precis tvingats ut i snön på balkongen utanför Breakits redaktion för att bli fotograferad och nu sitter han i ett konferensrum en trappa upp.

Även på kontoret på Norrmalmstorg, som Breakit delar med ett par andra bolag, märks det att det finns en viss kändisaura runt Jörgen Lantto. Hans närvaro noteras.

Fingerprints otroliga uppgång på börsen har skapat en hängiven fanskara. Många småsparare har blivit rika på aktien och vakar över allt som skrivs om bolaget med hökögon.

Journalister har fått utstå drev och mer eller mindre hotfulla kommentarer i sociala medier om de skrivit något som inte fallit anhängarna i smaken.

På frågan om han har råkat ut för något liknande avböjer Jörgen Lantto att kommentera.

“Jag vill inte svara på det”, säger han kort.

Han medger dock att det fanns en tid när folk hörde av sig och var förbannade. Det var när kursen rasade i och med att förre vd:n och storägaren Johan Carlström anhölls misstänkt för insiderbrott, hösten 2014.

“Man ska ha respekt för folks känslor, det ansvaret var ingenting som jag tog lätt på. Men jag var tydlig med att jag inte kan ta ansvar för folks egna beslut. Om det har gått bra är det kul och annars trist, men var och en måste fatta sina egna beslut”, säger han.

Respekten för aktieägarnas känslor kan ta sig många olika uttryck. Ett annat exempel är det här:

Breakit skulle egentligen skulle ha träffat Jörgen Lantto i mitten av december. Men bara någon dag innan intervjun vinstvarnade Fingerprint eftersom bolaget tvingats skriva ner prognosen (här kan du läsa om reaktionerna på det).

Jörgen Lantto ställde in med kort varsel.

“Ni blir säkert arga nu men jag får skippa intervjun imorgon, med tanke på FPC:s kommunikation idag. Vad jag än säger blir det inte bra och jag måste visa respekt mot småägare och anställda”, skrev han i ett sms.

En månad senare sker intervjun trots allt. På lugn tornedalska förklarar Jörgen Lantto att han inte tycker att det är rätt att han ska ha “massa synpunkter” på vad som händer i Fingerprint nu.

“Det blir bara fel om jag ska uttala mig om vad jag tycker om det. Jag har slutat. Man ska inte bita sig fast. Men nu har det runnit lite vatten under broarna sedan dess så jag hoppas jag slipper kommentera det”, säger han.

Jörgen Lantto är uppvuxen i Norrbotten och har trots tre decennier i Stockholm (plus några år i Japan) inte tvättat bort sin dialekt. Pappa var skogskonsulent och jobbade djupt inne i de tornedalska skogarna, mamma var sjuksköterska.

Jörgen Lantto var klasskompis med Charlotte Kallas pappa och direkt efter gymnasiet, som färdig gymnasieingenjör, flyttade han 1984 till Stockholm och började jobba på Ericsson vid Telefonplan.

“Då fanns det inga barriärer för vad man kunde göra. Man fick jobb direkt”, säger han.

Sedan dess har det blivit många år på Ericsson i tre olika vändor. Och flera ledande roller. Under en tid i slutet på 1990-talet tog han dock ett uppehåll från bolaget och var med och grundade mobilkonsultbolaget Northstream. Mellan 2000 och 2003 var Jörgen Lantto vd för bolagets avknoppning Alice Systems. Alltså mitt under IT-bubblan - som han beskriver som “väldigt kul”.

“Det fanns inga barriärer då heller. Allt var möjligt och det fanns ett stort intresse för det vi gjorde. Sen small det verkligen till när IT-bubblan sprack, men jag trivs bäst när det händer grejer. Jag är inte förvaltartypen”.

Det var under den här tiden som Jörgen Lantto för första gången kom i kontakt med Johan Carlström. Carlström jobbade som analytiker och beställde tjänster från Northstream.

Under åren hade de sporadisk kontakt och ett decennium senare värvade Carlström Lantto till Fingerprint. Då satt Jörgen Lantto på Ericsson i Kista och hade tråkigt. Han hade lett Ericssons satsning på mobila plattformar och ansvarat för sammanslagningen med franska ST till ST-Ericsson. En satsning som kostade bolaget många miljarder dollar.

“ST-Ericsson var ett stort misslyckande. Jag var vice vd och Carl-Henrik Svanberg, och senare Hans Vestberg, var ordförande. Det här var 2009 och smartphones tog över i princip helt. Vi klarade inte av teknikskiftet helt enkelt. Vi var för långsamma i våra processer. Jag slutade 2012 och något år senare lades bolaget ner”, säger han.

Men kanske bidrog det misslyckandet till framgångarna med Fingerprint.

“Jag brukar säga att väldigt mycket av Fingerprints framgångar kom direkt från det som inte gick bra på ST-Ericsson. Jag hade med mig erfarenheter om hur man inte ska göra och gjorde tvärtom”.

“Det viktigaste är att komma ut på marknaden snabbt. Om du är först behöver du inte alltid ha en perfekt lösning, utan det räcker med att vara tillräckligt bra. Och vad som är tillräckligt bra måste du ha en uppfattning om själv. Om du ändrar dig hela tiden under resans gång och inte vågar fullfölja kommer du förstöra möjligheten att vara först”.

Jörgen Lantto klev in på Fingerprint 2013 som produktansvarig. Året innan hade biometritekniken, i Fingerprints fall fingeravtryckssensorer, uppmärksammats när Apple köpte upp konkurrenten Authentec, vilket resulterade i att Iphone 5 inkluderade en fingeravtryckssensor när den lanserades 2013.

“Det var huvudtriggern till att jag gick till Fingerprint. Jag förstod att det fanns bra förutsättningar att hitta på något där”, säger han.

2014 blev ett turbulent år för bolaget. Den tidigare marknadschefen dömdes för insiderbrott och även vd:n och storägaren Johan Carlström delgavs misstanke om insiderbrott.

I samband med det fick Jörgen Lantto i slutet av det året axla vd-rollen.

“Samma månad som Johan fick kliva av och jag tog över hade vi kommit in med vår touchsensor i vår första telefon, med Huawei. Intresset för oss hade ökat mycket bland kunderna samtidigt som vi fick en stor medieexponering”, säger Jörgen Lantto om de speciella omständigheterna och fortsätter:

“Jag skulle säga att verksamheten inte påverkades av händelserna runt omkring. Däremot fick jag själv en annan exponering. Turbulensen kring bolaget gjorde att jag fick ägna massa tid åt brandsläckning. Tid som hade kunnat läggas på viktigare saker. Men jag är en trygg person som inte så lätt blir varken uppgiven eller hysterisk. När det brinner har man nytta av att man inte blir stirrig”, säger han.

Under Jörgen Lanttos ledning gick Fingerprint från klarhet till klarhet. Under 2015 ökade värdet på aktien med 1000 procent, i takt med att försäljningen exploderade.

“Jag tror aldrig att det har hänt ett publikt bolag någonstans i världen tidigare. En sådan ökning kan bara ske om man lyckas med precis allting”, säger Jörgen Lantto.

För det är så han ser på tiden med Fingerprint. 

I våras kom trots det bomben att Fingerprints styrelse valt att ge Jörgen Lantto kicken, med motiveringen att ledarskapet skulle “höjas ett snäpp”. Något som, efter framgångssagan, förvånade både honom själv och utomstående bedömare.

Hur reagerade du när du fick reda på att styrelsen ville byta ut dig?
“Det har jag sagt tidigare, det var inget som jag var imponerad över. Men det är styrelsens rätt att sparka vd:n. Jag är ingen ältande person, utan tenderar att se framåt istället för bakåt. Men ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt under den här tiden”.

Vad var det första du gjorde efter att du fått beskedet?

“Det var på kvällen, jag stack hem. Det var en dag som alla andra. Det var 'jaha'”.

I samband med petningen skrev Breakits Stefan Lundell att storägaren Johan Carlström i allra högsta grad varit involverad i beslutet, även om styrelsen signalerade något annat utåt.

“Frågan är varför Fingerprints dominante storägare vill peta norrbottningen? För han ersätter nämligen Jörgen Lantto med en chef som i alla fall på pappret är underlägsen sin företrädare räknat på en rad hårda datapunkter”, skrev Stefan Lundell.

Jörgen Lantto vill själv inte kommentera Johan Carlströms eventuella inblandning. Idag har de två före detta vd:arna ingen kontakt alls.

“Det är inget dramatiskt i det. Jag har jobbat i massa verksamheter och bolag och en del av de personer som jag jobbat med umgås jag med än idag, andra inte”, säger han.

Under hösten har Jörgen Lantto börjat staka ut sitt nya liv som investerare och styrelseproffs. Han har inga planer på att gå in operativt i något bolag igen.

“Jag jobbade varje vaken timme under en lång period, minst tio år. Nu behöver jag inte göra det och det känns bra. Det är väldigt påfrestande att känna ansvar för precis allt hela tiden. Man måste tycka att det är kul för att det ska fungera”.

“Jag har varit helt asocial under en lång tid, det jag prioriterat har varit familj och jobb. Nu kan jag börja prioritera vänner också och ha någon form av socialt umgänge”, säger han.

Efter att han avgått som vd sålde Jörgen Lantto aktier i Fingerprint för 300 miljoner kronor. Det var ungefär 60 procent av hans totala innehav.

När en storägare cashat in kommer kapitalsugna startup-grundare ofta som ett brev på posten. Många bolag hör av sig till Jörgen Lantto och undrar om han vill investera. De flesta har han tackat nej till, men några har han valt att gå in i och ytterligare några för han just nu samtal med.

Ett av de mer uppmärksammade bolagen som han tagit plats i styrelsen hos är bränslecellsbolaget Myfc.

Här kan du läsa mer om vad det är för bolag.

Lantto har gått in med 5 miljoner kronor i bolaget, som är börsnoterat. Sedan dess har det surrats på olika börsforum om att Myfc ska bli nästa aktieraket - i paritet med Fingerprint. Jörgen Lantto är medveten om att han sänder ut signaler när han går in i ett bolag. Något som gör att han är extra försiktig när det kommer till noterade bolag.

“Jag vet att när jag går in i ett bolag så blir det ett stort intresse. Det är ett ansvar. Nu tror jag ju väldigt mycket på Myfc, annars hade jag inte gått in, men resan ligger fortfarande framför oss”.

“Allt hänger på hur framförallt ledning och styrelse kan lotsa bolaget framåt. Men det finns många paralleller mellan Myfc och Fingerprint. Fingerprint hade hållit på med idén i 15 år när jag började och Myfc har jobbat ett tiotal år. Det rör sig inte om något som är helt nytt, det har plöjts ner massa ingenjörstimmar”, säger han.

Har du en bra känsla för vad som är på gång?
“Jag har lärt mig att lyssna på min intuition. Det har jag gjort mer och mer under åren ju mer erfarenhet jag har fått. Maggropen är bra som vägledning”.

Främst tittar han på bolag i Silicon Valley samt i Kina och Korea eftersom “det är där den stora teknikutvecklingen sker”. Jörgen Lantto reser runt världen för att träffa olika grundare och för att upprätthålla kontakter.

“Det här är en bra tillvaro, jag kan fokusera på det som är roligt och jag kan bestämma helt själv vad jag ska göra”, säger han.

Det kanske på sätt och vis var bra att du fick gå från Fingerprint?
“Jag ska inte säga det. Det var vansinnigt kul på Fingerprint. Vi gjorde något extraordinärt och skapade något stort med alla runt omkring oss."

Läs fler artiklar
LÄS MER