IT-entreprenör köper startup i Göteborg – mångmiljonvinst för grundaren

Kaustik Pamir Invest
IT-entreprenör köper startup i Göteborg – mångmiljonvinst för grundaren

Foto: Pressbild/Cherry + Claudio Bresciani/TT

Jonas de Lange

Reporter

Magnus Berglind, som tidigare har grundat marknadsplatsen Ework, köper in sig som majoritetsägare i doldisbolaget Kausitik.

Göteborgsbolaget Kaustik levererar affärssystem och riktar in sig på vårdbolag som jobbar med bland annat personlig assistans och HVB-hem.

Systemet låter kunderna hantera allt från upphandlingar till schemaläggning av sina anställda och kommunikation med Försäkringskassan.

Kaustik har vuxit stadigt sedan starten 2009 och omsatte drygt 30 miljoner kronor under förra året. 

I tysthet har bolaget nu fått nya ägare, kan Breakit berätta.

“Nu har vi nått en personalstyrka och omsättning som gör att vi vill ha in en professionell styrelse. För ett år sedan fick vi in en extern vd och har sedan tagit oss an uppgiften att hitta personer som vill investera i bolaget och sitta i styrelsen”, säger Magnus Crossner.

Han är tidigare vd och majoritetsägare i bolaget. Nu har han och grundarna sålt delar av sitt innehav för att släppa in de nya ägarna.

Det handlar om investmentbolaget Pamir, som ägs och drivs av IT-entreprenören Magnus Berglind tillsammans med Rickard Brattberger. Magnus Berglind har tidigare startat börsnoterade Ework, där han fortfarande sitter i styrelsen.

“Det är ett jättefint tillväxtbolag i en attraktiv bransch som tillför samhället något positivt. Vi har gjort investeringen för att det fortfarande finns mycket kvar att göra i branschen för ett bolag med en så klar marknadsledande position”, säger Magnus Berglind.

Han kommer även ta sig an rollen som styrelseordförande i Kaustik.

Hur mycket pengar det handlar om vill parterna inte uttala sig om. Men grundaren Magnus Crossners ägarbolag redovisar, enligt handlingar som Breakit tagit del av, ett positivt resultat på 63 miljoner kronor från försäljning av andelar i dotterbolag.

Magnus Crossner själv hävdar dock att allt inte kommer från aktier i Kaustik.

Köparen Magnus Berglind säger vidare att Pamir generellt köper hela bolag, alternativt tar majoritetsandelar i bolag, med en värdering på upp till 300 miljoner kronor.

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Grundarna säljer mer aktier i e-handelsraketem

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Läs fler artiklar
LÄS MER